Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bilić: Prvi korak je razgovor s Pršom, s novim sustavom već protiv Talijana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvršni odbor HNS-a danas je jednoglasno imenovao Slavena Bilića izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije. Njegov prvi suradnik bit će Aljoša Asanović. HNS od novog izbornika očekuje plasman na EP 2008.

Izbor Slavena Bilića bio je očekivan budući da je imao veliku
podršku javnosti. Jučer je peteročlana komisija HNS-a od pet domaćih kandidata sastavila uži izbor u kojem su bili Slaven Bilić, Branko Ivanković i Marijan Vlak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mani Gotovac oduševljena Bilićem! Slika nije dostupna Bilić: Bili smo bolji, Löw: Hrvatska nas je nadigrala

Za izborničku funkciju natjecali su se još i Ivan Katalinić te Josip Skoblar. Također, svoje ponude podnijelo je i 15 inozemnih trenera.

Bilić na izborničkoj klupi nasljeđuje Zlatka Kranjčara, koji je 16. srpnja zbog neuspjeha na SP u Njemačkoj razriješen dužnosti.

Uz Bilića i Asanovića, koji su u posljednje dvije godine vodili mladu reprezentaciju, u stožeru bi trebali biti i Nikola Jurčević, Marijan Mrmić (trener vratara), te Robert Prosinečki, koji je u medijima istican kao mogući direktor reprezentacije.

U HNS-u zasad nemaju namjeru uspostaviti dužnost direktora reprezentacije. No, Bilić vjeruje da će se pronaći modus da se Jurčević, Mrmić i Prosinečki nađu u stožeru reprezentacije.

"Velika je čast i obaveza biti izbornik hrvatske nogometne
reprezentacije. Svjesni smo da je pred nama imperativ plasmana na EP 2008. To je težak zadatak, ali on je ostvariv. Nitko ne može jamčiti odlazak na EP, no mi garantiramo rad i napredak", izjavio je Bilić nakon imenovanja.

Biliću i njegovom stožeru, koji će biti usuglašen u sljedeća dva dana, mandat traje dvije godine, s mogućnošću produženja za još dvije sezone.

Uz uspostavu stožera reprezentacije, Bilić je među prioritete naveo i razgovor sa Dadom Pršom, koji je prije dva dana objavio da zbog kronične ozljede koljena više neće igrati za reprezentaciju.

"Pršo je izuzetno bitan za reprezentaciju i zato moramo još jednom pokušati nagovoriti ga da nam pomogne u kvalifikacijama za EP 2008. Ponudit ćemo mu program koji bi mu trebao odgovarati", rekao je Bilić, te je pohvalio svog prethodnika Zlatka Kranjčara.

"Od Kranjčara smo naslijedili dobru reprezentaciju. Sigurno je da će na popisu reprezentativaca biti i novih imena, a bit će promijenjen i sustav igre (sa četvoricom u zadnjem redu). Novi sustav isprobat ćemo već protiv Talijana, i do utakmice s Rusijom (6. rujna u Moskvi) on mora funkcionirati", kazao je Bilić.

Slaven Bilić će za mjesec i pol dana napuniti 38 godina i on je najmlađi izbornik hrvatske reprezentacije. Bio je izbornik mlade reprezentacije, a pola sezone (2001/2002) vodio je splitski Hajduk.

Tijekom igračke karijere nastupao je za Hajduk, SC Karlsruher, West Ham i Everton. Za nogometnu reprezentaciju Hrvatske odigrao je 43 utakmice te je zabio tri gola, a vrhunac karijere ostvario je na SP 1998. kada je Hrvatska bila treća.

Na izborničkoj klupi Bilić će debitirati 16. kolovoza u
prijateljskoj utakmici protiv svjetskih prvaka Talijana. Do kraja
godine Hrvatsku očekuju četiri kvalifikacijske utakmice za EP 2008.

Hrvatska 6. rujna igra u gostima protiv Rusije, a 7. listopada
dočekujemo Andoru. Protiv Engleza igramo 11. listopada na domaćem terenu, a 15. studenoga čeka nas gostovanje u Izraelu.

Uz Rusiju, Englesku, Izrael i Andoru, u našoj kvalifikacijskoj
skupini su još Estonija i Makedonija. Dvije prvoplasirane
reprezentacije izborit će odlazak na EP 2008.

Izbornici hrvatske nogometne reprezentacije

Dražan Jerković (1990-1991.) 

Stanko Poklepović (1992.) 

Vlatko Marković (1993.) 

Miroslav Blažević (1994-2000.), četvrtfinale EP 1996., 3. mjesto na SP 1998. 

Mirko Jozić (2000-2002.), izborio odlazak na SP 2002. 

Otto Barić (2002-2004.), izborio odlazak na EP 2004. 

Zlatko Kranjčar (2004-2006.), izborio odlazak na SP 2006. 

Slaven Bilić (stupio na dužnost 2006.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene