Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Specijalna emisija Nove TV

Tomašić: "Ne vidim se kao radikalnu desničarku, već kao normalnu Hrvaticu", Cipek: "To je tipično za radikalnu desnicu"

Tihomir Cipek i Ruža Tomašić
Tihomir Cipek i Ruža Tomašić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vjekoslav Đaić i Gabrijela Kišiček Vjekoslav Đaić i Gabrijela Kišiček Foto: DNEVNIK.hr +0 Tihomir Cipek i Ruža Tomašić Galerija 1/2 >>
Tijek izborne noći u izbornoj emisiji Nove TV ''Predsjednički izbori'' analiziraju brojni gosti poput političkog stručnjaka Tihomira Cipeka, Arsena Bauka, Olega Butkovića i Ruže Tomašić. Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček komentirala je neverbalnu komunikaciju predsjedničkih kandidata.

Politički stručnjak Tihomir Cipek, predsjednik Saborskog kluba SDP-a Arsen Bauk, potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić u specijalnoj emisiji Nove TV ''Predsjednički izbori'' prate tijek izborne noći i analiziraju izbore za predsjednika države.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček i Vjekoslav Đaić KOMUNIKACIJSKA STRUČNJAKINJA analizira ''Grabar-Kitarović održala pravi državnički, damski govor, konačno je opuštena'', evo i kako bi mogao izgledati inauguracijski govor Stožer Kolinde Grabar-Kitarović nakon izlaznih anketa ide na odmor? Gubitnica Grabar-Kitarović održala govor: "Hrvatska je odlučila, Zoran Milanović će biti predsjednik. Ja ostajem u Hrvatskoj"

Cipek kaže da ga prvi privremeni rezultati predsjedničkih izbora, koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, nisu iznenadili. Kada je riječ o Miroslavu Škori, Cipek je kazao da je očekivao ''za nijansu lošije rezultate''. Ruža Tomašić, koja je podržala Škoru, kaže da su njegovi rezultati, u slučaju da ne uđe u drugi izborni krug, dobar temelj za parlamentarne izbore.

Tomašić: ''Nisam radikalna desnica, nego normalna Hrvatica''

''Jasno je da je došlo do koncentracije lijevog centra oko Zorana Milanovića jer im diskurs Miroslava Škore nije prihvatljiv. Čini mi se da je Kolinda Grabar-Kitarović imala nekih pogrešaka u kampanji, ali mislim da se radilo o generalnom trendu koji se, naglašavam, ne mora preslikati na drugi krug. Drugi krug je nova utakmica. Treba vidjeti gdje će birači Miroslava Škore'', kaže Cipek i dodaje da, ''koliko god to izgledalo radikalno, Zoran Milanović ima više šanse u drugom krugu''.

Ruža Tomašić odgovorila je da se ne vidi kao radikalnu desničarku, već kao ''normalnu Hrvaticu koja želi sve najbolje Hrvatskoj i hrvatskom narodu i drži se svoje riječi''. Politički stručnjak Cipek nadovezao se rekavši da je to ''tipično za radikalnu desnicu''. ''Ona uvijek misli da sve najbolje zna'', kaže Cipek.

Zaiskrilo između Butkovića i Bauka

Zaiskrilo je i između Olega Butkovića i Arsena Bauka koji je komentirao kampanju predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović rekavši da mu se čini je kampanju odradila loše. ''Mislim da se u jednom trenutku postavilo opće pitanje je li ona uopće sposobna iznijeti kampanju do kraja zbog nekih njezinih nastupa koje su svi komentirali, počevši od društvenih mreža pa nadalje'', kazao je i istaknuo da samo govori ''što su drugi konstatirali''.

Na Baukove riječi nadovezao se ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekavši da vidi ''da je gospodina Bauka malo euforija ponijela''.

Butković: Govor Grabar-Kitarović bio je iskren

Nakon obraćanja Kolinde Grabar-Kitarović okupljenima u njezinu stožeru, Bauk je rekao da ga se njezin govor nije dojmio. ''Mislim da su mogli to u HDZ-u bolje pripremiti'', smatra Bauk. Oleg Butković kazao je da je govorio bio iskren, ''za razliku od govora Zorana Milanovića''.

''Govor je bio dug, dosadan. Nije to ona Kolinda Grabar-Kitarović'', kazala je Ruža Tomašić i dodala da ovim govorim Grabar-Kitarović nije osvojila njezin glas u drugom krugu.

Tihomir Cipek kazao je da su se u govoru Grabar-Kitarović ponavljale fraze. ''Ono ponavljanje 'Pobjeda! Pobjeda!' govori kao da i ne vjerujete u tu pobjedu kada morate toliko ponavljati'', zaključio je Cipek i dodao da je govor Zorana Milanovića bio bolji.

Analiza govora predsjedničkih kandidata

Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček rekla je da je Zoran Milanović održao politički govor. ''On šalje ključne poruke u kojem će smjeru ići. Njegov kažiprst je jedan od najagresivnijih neverbalnih poruka. Pa ako je suditi po tome – bit će oštro'', objašnjava stručnjakinja.

U govoru Kolinde Grabar-Kitarović, Kišiček ističe da je najvažniji motiv obraćanja bilo zajedništvo i dodaje da je predsjednička kandidatkinja dio govora čitala s papira, što pokazuje ''manjak govorničke vještine''.

Stručnjakinja je istaknula i da si kandidati u svojim govorima nisu međusobno čestitali na ostvarenim uspjesima, već su čestitali sami sebi i govorili o svojim uspjesima.

Kada je riječ o obraćanju Miroslava Škore u njegovu stožeru, stručnjakinja za komunikacije kaže da se može pomisliti da je to govor pobjednika, a ne gubitnika. ''Njegove poruke su bile daleko od gubitništva, on je pokazao da tek počinje. Želio je reći da ovo nije gubitak izbora, već početak. Mislim da je poslao poruku: 'Još ćemo se mi vidjeti''', smatra Gabrijela Kišiček i dodaje da se čini da je Škoro zaradio i najglasniji pljesak.

''Sampouzdanje ćemo povezivati sa Zoranom Milanovićem''

Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček osvrnula se na neverbalnu komunikaciju predsjedničkih kandidata u trenucima kada su predali svoje glasačke listiće. ''Zoran Milanović pokazuje samopouzdanje. Kod njega nema nikakve nervoze, a namigivanje je vrhunac ležernosti, koja je sad već gotovo karakteristična za njega. Njegovo ubacivanje listića u kutiju, dlan okrenut prema gore i usputni smiješak govore o njegovoj otvorenosti'', kaže Kišiček.

Kod aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović komunikacijska stručnjakinja uočava napetost. ''Kod nje je još uvijek ta neka nervoza, napetost. Smješka se ona, to je nešto na što je navikla pred reporterima, no rekla bih da je tu napetost itekako prisutna'', zaključuje Kišiček.

Nervozan je i Miroslav Škoro, kaže Gabrijela Kišiček. ''Nije neko ležerno opušteno raspoloženje, već ima napetosti koje je on itekako svjestan. I njegovo posebno dobro raspoloženje itekako je splasnulo'', ističe Kišiček.

Komunikacijska stručnjakinja analizirala je i atmosferu u izbornim stožerima u kojima se iščekuju konačni rezultati predsjedničkih izbora. ''Samopouzdanje je riječ koju ćemo večeras povezivati uz Zorana Milanovića i njegov stožer. Zanimljivo je gledati ne samo neverbalnu komunikacija nego i one sitne jezične formulacije, primjerice kod Radimira Čačića – apsolutno sam siguran, vrlo vrlo vrlo, ni na koji način – što je više tih pojačivača, to je viša razina samopouzdanja'', ističe Gabrijela Kišiček.

Kako noć bude odmicala, to će atmosfera u stožerima biti napetija. S komunikacijskog aspekta najzanimljivije je završno obraćanje kandidata. ''Mislim da će tu biti situacija u kojima će nekim kandidatima pasti kamen sa srca pa će biti olakšanje u obraćanju, a netko će morati prikriti razočaranje i pokazati dostojanstvo gubitnika'', zaključuje Kišiček.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene