Obavijesti Video Pretražite Navigacija
još tinja nada

Više od 45.000 poginulih nakon potresa u Turskoj i Siriji: Muškarac izvučen iz ruševina nakon 248 sati

Sirijac s mrtvim djetetom
Sirijac s mrtvim djetetom Foto: Afp
Tisuće Sirijaca koji su potražili sklonište u Turskoj zbog građanskog rata u svojoj zemlji vratilo se u svoje domove u ratnoj zoni.

Više od 45.000 ljudi poginulo je u potresu koji je pogodio Tursku i Siriju, a očekuje se da će broj i dalje rasti s obzirom na to da je u Turskoj uništeno otprilike 264.000 stanova, a mnogi se i dalje vode kao nestali nakon najgore suvremene katastrofe u zemlji.

Jedanaest dana nakon potresa, troje preživjelih spašeno je iz ruševina u Turskoj u petak. Broj poginulih iznosi 39.672, a u susjednoj Siriji zabilježeno je više od 5800 smrtnih slučajeva i taj se broj danima nije promijenio.

Pogrebne molitve održale su se u džamijama diljem svijeta za mrtve u obje zemlje jer mnogi od njih zbog razmjera katastrofe nisu pokopani u skladu s muslimanskim običajima i pravilima.

Mnoge međunarodne spasilačke ekipe napustile su ogromno područje pogođeno potresom, a turske ekipe i dalje pretražuju sravnjene zgrade u subotu u nadi da će pronaći još preživjelih. Stručnjaci kažu da se većina uspješnih akcija spašavanja odvija unutar 24 sata nakon potresa.

Hakan Yasinoglu, koji je u svojim 40-im godinama, spašen je u petak u južnoj pokrajini Hatay, 278 sati nakon što je potres jačine 7,8 prema Richteru pogodio zemlju usred noći 6. veljače, objavili su istanbulski vatrogasci.

Pročitajte i ovo Spasioci u Turskoj gdje su vlasnici? VIDEO Spasioci tražili preživjele, a pronašli torbu: Kad su je otvorili, uslijedio je šok

Humanitarne organizacije kažu da će preživjelima biti potrebna višemjesečna pomoć jer je uništeno mnogo ključne infrastrukture.

Većina stradanja u susjednoj Siriji, u kojoj već gotovo deset godina bjesni građanski rat, odnosi se na sjeverozapadno područje, kojim upravljaju pobunjenici koji ratuju protiv predsjednika Bašara al-Asada. Tamošnji sukob otežao je da se pomogne ljudima pogođenima potresom.

Sukobljene strane su preko noći ponovno započele borbena djelovanja prvi put od katastrofe, pri čemu su vladine snage granatirale okolicu Atareba, grada koji drže pobunjenici i koji je teško pogođen potresom, objavila je u petak organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Urušavanje zgrade DRAMATIČNI PRIZORI VIDEO Izbjegao smrt u posljednjoj sekundi: Zgrada se počela urušavati, bagerist pobjegao u zadnji trenutak

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi to izvješće.

Tisuće Sirijaca koji su potražili sklonište u Turskoj zbog građanskog rata u svojoj zemlji vratilo se u svoje domove u ratnoj zoni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene