Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošlo godinu i mjesec dana

Kako ide obnova nakon zagrebačkog potresa? "Čekamo i zovemo, na telefonu smo stalno i pitamo. Hodamo po institucijama. Nitko nema odgovora"

Aktualno Galerija Kuća oštećena u potresu - 1 Kuća oštećena u potresu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kuća oštećena u potresu - 2 Kuća oštećena u potresu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kuća oštećena u potresu - 3 Kuća oštećena u potresu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Šušković Ivica Šušković Foto: DNEVNIK.hr +2 Zvjezdana Žugljić Galerija 1/7 >>
Problem u Hrvatskoj i dalje je obnova. Najteže je onima koji su već pretrpjeli štete i još čekaju početak radova. U utorak u 23:15 zabilježen je umjeren potres jačine 3,1 prema Richteru. Epicentar je bio u Markuševcu.

Nevenka i Stjepan Šušković iz Čučerja u utorak nisu spavali.

Pročitajte i ovo Josip Atalić 4 godine nakon Potresni inženjer otkrio: "Ovi su dijelovi Zagreba najugroženiji od potresa" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

"Ne mogu vam to objasniti, ovo mi je bilo valjda gore nego ono kad je bio onaj prvi", kazala je Nevenka Šušković. "Istog časa smo poskakali svi dolje, obukli se i van iz kuće", dodao je Stjepan Šušković.

I to iz kuće koja je trebala biti privremeno rješenje. Na obnovu čekaju više od godinu dana. Nakon prvog pregleda dobili su žutu naljepnicu. Do detaljnijeg pregleda nikada nije došlo.

"I sad čekamo i zovemo, na telefonu smo stalno i pitamo i hodamo po tim institucijama i sve, nitko nema odgovora. Ne znam kaj da krenemo, kud da krenemo, kak da krenemo - ne znam. Da nam bar daju zeleno svjetlo srušite si, ali nećete platiti sve, ali ja ću platiti jedno, pa drugo, pa treće, a novaca nema", rekla je Šušković.

Predali papire pa čekaju

Novi pregled statičara čeka i Karla Lemaić koja s ocem i bakom živi u Markuševcu, u kući sa žutom naljepnicom.

"Mi smo predali sve te papire koji su navedeni kao obvezni. Međutim i dalje čekamo, to je sad, javni poziv se zatvorio prije otprilike mjesec dana, mislim i dosad nam se nitko nije javio", rekla je Lemanić.

Treslo se i u centru grada. Vatrogasci nisu imali dodatnih intervencija nakon jučerašnjeg potresa. Građani su i dalje zbunjeni procedurama oko obnove.

"Ljudi i dalje zapravo prilično slabo razumiju Zakon, a mi ih zapravo razumijemo jer je on dosta kompliciran, teško ga je iščitati i razumjeti, ima i različitih tumačenja. Poteškoća je i u tome što su mnoge zgrade financijski već opterećene razno raznim radovima što od prije potresa, što sada zbog hitnih intervencija", kazala je Vesna Blašković iz SOS Udruge Zagreb.

Sve to koči ionako sporu obnovu. "Ja bi se htjela vratiti i hoću se vratiti u svoj dom", rekla je Nevenka Šušković iz Čučerja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene