Vijest o stotinjak rupa koje su se pojavile nakon snažnog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju u prosincu dospjela je i u svjetske medije. BBC je objavio reportažu o Mečenčanima i okolici, gdje su se stanovnici već navikli na suživot s vrtačama.

Galerija


Najveća vrtača nalazi se na posjedu obitelji Borojević, koja je za BBC opisala kako se rupa u njihovu voćnjaku otvorila naočigled jednog jutra ubrzo nakon potresa, a u iduća tri mjeseca povećala se tri puta.

Hrvatska anomalija

Vezani članci Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 8 U Mečenčanima 88 rupa u zemlji i dalje prijeti stanovnicima, a otvaraju se i nove, na drugim područjima Geodeti istražuju teren u Mečenčanima - 2 Mještani strahuju, stručnjaci traže odgovore, a rupe se i dalje otvaraju: "Urušavanja su nagla i može doći do velikih nesreća"

Iako su pojave vrtača uobičajene nakon potresa, geolozi na terenu proučavaju što je dovelo do pojave toliko rupa u tako kratkom vremenu.

"Prava anomalija u Hrvatskom slučaju jest pojava velikog broja vrtača znatnih dimenzija", rekao je talijanski geolog Antonio Santo za BBC.

Stanovnici se saživjeli s rupom

U reportaži se opisuje na kojoj vrsti tla leži Hrvatska te kako nastaju vrtače.

Rupe u Mečenčanima uskoro bi se trebale početi zatrpavati, a Marica Borojević za Dnevnik Nove TV u lipnju je kazala: "Mi smo se već saživjeli s tom rupom."

Uskoro bi trebalo početi saniranje 139 urušnih vrtača u Mečenčanima. Prvo će na red doći one koje su blizu i ispod kuća.

"Zatrpavat ćemo metodom inverznog filtra, na dnu ćemo koristiti materijal koji je najkrupniji, koji služi da bi se ispunilo grlo koje povezuje šupljinu i anomaliju na dnu, a prema vrhu ćemo izvoditi materijal koji je sve sitniji i sitniji", rekao je Mario Bačić, geotehničar Građevinskog fakulteta.

Zatrpavanje će stajati oko 2,8 milijuna kuna, a za to će biti potrebno 8000 kubika materijala.