Vijest o stotinjak rupa koje su se pojavile nakon snažnog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju u prosincu dospjela je i u svjetske medije. BBC je objavio reportažu o Mečenčanima i okolici, gdje su se stanovnici već navikli na suživot s vrtačama.

Galerija Rupa u Mečenčanima - 1 Rupa u Mečenčanima - 3 Rupa u Mečenčanima - 4 +4 Rupa u Mečenčanima - 1

Najveća vrtača nalazi se na posjedu obitelji Borojević, koja je za BBC opisala kako se rupa u njihovu voćnjaku otvorila naočigled jednog jutra ubrzo nakon potresa, a u iduća tri mjeseca povećala se tri puta.

Hrvatska anomalija

Vezani članci Ilustracija, zgrada MORH-a oštećena u potresu 29. 12. 2020. Vojna policajka kriva zbog snimke potresa, pogledajte koliku je kaznu dobila Vrtača u Karapinaru VIDEO Izgleda poznato? Divovski krater zjapi u Turskoj - 37 metara širok, 12 metara dubok: Stručnjak objasnio ima li veze s potresom

Iako su pojave vrtača uobičajene nakon potresa, geolozi na terenu proučavaju što je dovelo do pojave toliko rupa u tako kratkom vremenu.

"Prava anomalija u Hrvatskom slučaju jest pojava velikog broja vrtača znatnih dimenzija", rekao je talijanski geolog Antonio Santo za BBC.

Stanovnici se saživjeli s rupom

U reportaži se opisuje na kojoj vrsti tla leži Hrvatska te kako nastaju vrtače.

Rupe u Mečenčanima uskoro bi se trebale početi zatrpavati, a Marica Borojević za Dnevnik Nove TV u lipnju je kazala: "Mi smo se već saživjeli s tom rupom."

Uskoro bi trebalo početi saniranje 139 urušnih vrtača u Mečenčanima. Prvo će na red doći one koje su blizu i ispod kuća.

"Zatrpavat ćemo metodom inverznog filtra, na dnu ćemo koristiti materijal koji je najkrupniji, koji služi da bi se ispunilo grlo koje povezuje šupljinu i anomaliju na dnu, a prema vrhu ćemo izvoditi materijal koji je sve sitniji i sitniji", rekao je Mario Bačić, geotehničar Građevinskog fakulteta.

Zatrpavanje će stajati oko 2,8 milijuna kuna, a za to će biti potrebno 8000 kubika materijala.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju