Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hrvatska anomalija

I svjetski mediji pišu o rupama u Mečenčanima: "Selo u kojem je zemlja postala švicarski sir"

Rupa u Mečenčanima - 1
Rupa u Mečenčanima - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rupa u Mečenčanima - 1 Rupa u Mečenčanima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima - 3 Rupa u Mečenčanima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima - 4 Rupa u Mečenčanima - 4 Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima - 1 Rupa u Mečenčanima - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Rupa u Mečenčanima Galerija 1/8 >>
Vijest o stotinjak rupa koje su se pojavile nakon snažnog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju u prosincu dospjela je i u svjetske medije. BBC je objavio reportažu o Mečenčanima i okolici, gdje su se stanovnici već navikli na suživot s vrtačama.

Najveća vrtača nalazi se na posjedu obitelji Borojević, koja je za BBC opisala kako se rupa u njihovu voćnjaku otvorila naočigled jednog jutra ubrzo nakon potresa, a u iduća tri mjeseca povećala se tri puta.

Hrvatska anomalija

Pročitajte i ovo Mečenčani: Rupe bez dna - 3 premašen budžet Počela sanacija rupa u Mečenčanima, a već su isplivali prvi problemi: "Procijenili smo 350.000 kuna za sve, ali mislim da će nam troškovi porasti" Kuća Sofije Gačić - 3 Pojava novih rupa Sramota u Mečenčanima: Policija joj ogradila kuću jer s nje padaju cigle, a ima - zelenu naljepnicu. "Gdje da živim?"

Iako su pojave vrtača uobičajene nakon potresa, geolozi na terenu proučavaju što je dovelo do pojave toliko rupa u tako kratkom vremenu.

"Prava anomalija u Hrvatskom slučaju jest pojava velikog broja vrtača znatnih dimenzija", rekao je talijanski geolog Antonio Santo za BBC.

Stanovnici se saživjeli s rupom

U reportaži se opisuje na kojoj vrsti tla leži Hrvatska te kako nastaju vrtače.

Rupe u Mečenčanima uskoro bi se trebale početi zatrpavati, a Marica Borojević za Dnevnik Nove TV u lipnju je kazala: "Mi smo se već saživjeli s tom rupom."

Uskoro bi trebalo početi saniranje 139 urušnih vrtača u Mečenčanima. Prvo će na red doći one koje su blizu i ispod kuća.

"Zatrpavat ćemo metodom inverznog filtra, na dnu ćemo koristiti materijal koji je najkrupniji, koji služi da bi se ispunilo grlo koje povezuje šupljinu i anomaliju na dnu, a prema vrhu ćemo izvoditi materijal koji je sve sitniji i sitniji", rekao je Mario Bačić, geotehničar Građevinskog fakulteta.

Zatrpavanje će stajati oko 2,8 milijuna kuna, a za to će biti potrebno 8000 kubika materijala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene