Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potreba i dalje postoji

''Jedna Hrvatska'': Za Sisačko-moslavačku županiju prikupljeno 220.000 dolara pomoći

Banovina s manje potresa, a još više problema - 2
Banovina s manje potresa, a još više problema - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Tridesetak organizacija iz iseljeništva i Hrvatske udružilo se kako bi pomoglo stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji i u inicijativi "Jedna Hrvatska" prikupilo više od 220.000 dolara za to područje.

Inicijativi "Jedna Hrvatska" pridružilo se tridesetak udruga Hrvata iz Australije, Kanade, Čilea, Njemačke, Japana, Slovačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Venezuele te iz Hrvatske, navodi se u priopćenju.

"Pandemija COVID-19 prisilila nas je da počnemo komunicirati preko videokonferencija. To je stvorilo priliku za okupljanje Hrvata iz cijelog svijeta jer smo svi željeli pomoći u ublažavanju potresa", rekao je Ivan Grbešić, izvršni direktor Kanadsko-hrvatske gospodarske komore i predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate koji žive u inozemstvu.

"Ovo je prvi put da smo bili svjedoci okupljanja Hrvata iz cijelog svijeta od rata Hrvatske za neovisnost 1990-ih", dodao je Grbešić.

Inicijativom "Jedna Hrvatska" dosad je prikupljeno više od 220.000 dolara, a sredstvima upravlja Humanitarna zaklada ACAP-a.

Pročitajte i ovo Potres UMJEREN POTRES KOD GLINE Novo podrhtavanje tla od 3,5 u središnjoj Hrvatskoj: "Tutnjava i trešnja od nekoliko sekundi", "Jače podrhtavanje"

Pročitajte i ovo Maleni Frane je rođen u Sisku 17. ožujka 2021. Dirljiva priča s Banovine U Sisku rođen mali Frane, ime je dobio po velikom dobročinitelju koji je obitelji pomogao nakon potresa: "Jako sam sretan, ali..."

"To našim donatorima daje mogućnost da transparentno vide kako njihova donacija utječe na ljudske živote. Primjerice, u postupku smo nabave vozila hitne pomoći za Petrinju, aparata za anesteziju za bolnicu u Sisku, kao i zaštitne opreme za dobrovoljne građevinske inženjere", rekla je Mašenjka Katić, potpredsjednica ACAP-a Zagreb.

Osim prikupljanja sredstava, organizacija je pokrenula verziju programa "Pen Pal" iz 21. stoljeća povezivanjem djece u Dječjem domu Vrbina u Sisku s vršnjacima iz dijaspore. Cilj je da djeca uče jedna drugu hrvatski i engleski jezik, ali i da stvore prijateljske veze, dodaje se u priopćenju.

"To je primjer naše predanosti jačanju veza koje čine Jednu Hrvatsku", rekao je Boris Vilić, predsjednik Zaklade ACAP.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene