Darko Horvat
Darko Horvat Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je u ponedjeljak da je do sada potpisano 88 odluka o obnovi privatnih kuća stradalih u zagrebačkom potresu prije godinu dana te da se čekaju povratnice kako bi te odluke bile proslijeđene Fondu za obnovu.


Objasnio je da je procedura takva da se te odluke šalju podnositeljima zahtjeva, nakon čega se, kad se od njih dobiju "povratnice", prosljeđuju Fondu za obnovu, koji tada može započeti proceduru obnove.

"Odgovorno tvrdim da je 88 odluka potpisano i poslane su vlasnicima i kad dobijemo povratnicu od vlasnika, odluke će biti dostavljene Fondu", rekao je Horvat, koji sudjeluje na prvoj hrvatskoj konferenciji o potresnom inženjerstvu u organizaciji Građevinskog fakulteta na prvu godišnjicu potresa u Zagrebu i okolici.

Prijetnja, ilustracija Upao u školu pa vrijeđao i prijetio, od ravnateljice tražio da otpusti jednog djelatnika

Obitelj Kuljak Za obnovu im treba gotovo milijun i pol kuna, a od države dobili 50.000: ''Stavila je deku na glavu i vrištala. Pamtim taj vrisak više od potresa''

Time je ujedno komentirao tvrdnju čelnika Fonda Damira Vanđelića kako u Fond još uvijek nije došla nit jedna odluka o obnovi.

Ustvrdio je da je suradnja s Vanđelićem i Fondom odlična te dodao da mu je jasno nestrpljenje vezano uz početak obnove kuća.

Naveo je da je do sada stiglo 870 zahtjeva za obnovom te da je njihovo "pretvaranje" u odluku o obnovi kuće jedan proces, no da je sama procedura maksimalno pojednostavljena.

"Uvijek se može brže, ali odgovorno tvrdim da za potrese nismo administrativno bili spremni i da bismo si olakšali procedure i metodologiju pribavljanja dokumentacije napravljena su određena informatička rješenja i temeljem njih, s obzirom da smo preuzeli ingerenciju prikupljanja gotovo sve potrebne dokumentacije, taj proces je počeo i pokrenut i sve procedure bit će maksimalno skraćene", rekao je Horvat.

Složio se da problema ima, no, kaže, "s njima se nosimo i korak po korak rješavamo".

Seizmolog Tomislav Fiket 22. ožujka u 6:24 njima je započinjao najduži dan u karijeri. Seizmolog piše za DNEVNIK.hr: "Pozdravio sam se sa ženom i djecom i otišao na posao. Putem sam vidio nešto što me zabrinulo..."

Rodilje i bebe koje su za vrijeme zagrebačkog potresa bile u Petrovoj bolnici - 6 Danas su zdrave i vesele bebe, no prije godinu dana proživjele su užas. Istinski heroji ponovo na okupu: "Toga trena uopće nisam bila svjesna da je to bilo toliko grozno"

Upitan je li se moglo brže, naglasio je da se uvijek moglo brže, no i da država administrativno nije bila spremna za potrese.