Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon više od tjedan dana

Čudesno spašavanje u Turskoj: Dvije žene izvučene ispod ruševina. Stiže novi veliki problem - "Očekujemo epidemije..."

Više od devet dana nakon potresa u turskom gradu Kahramanmarasu čudo - spašene su dvije žene.

Dvije su žene izvučene iz ruševina u gradu Kahramanmarasu na jugu Turske u srijedu, iako su nade da će se pronaći preživjeli bile sve slabije. Fokus se prebacio na pružanje pomoći onima koji su preživjeli potres.

Nakon više od devet dana spasioci su izvukli 74-godišnju ženu, a ranije istog dana, u istom gradu, u blizini epicentra potresa spašena je 42-godišnja žena, javlja Reuters.

Video spašavanja možete pogledati OVDJE.

Ukupni broj poginulih u Turskoj i Siriji popeo se na više od 41.000, a mnogi preživjeli ostali su bez domova. Situaciju još gorom čine niske temperature. Spašavanja su sada već rijetka.

U teško pogođenom Kahramanmarasu, gdje su stotine obitelji u šatorima podignutim na stadionu, vlasti su se suočile s teškim zadatkom. Velik dio regionalne infrastrukture oštećen je ili onesposobljen zbog potresa pa se zdravstveni djelatnici bore protiv izbijanja bolesti.

Pročitajte i ovo Turska GRAD ERZIN Fenomen grada u blizini epicentra: Nema mrtvih, nema srušenih zgrada, gradonačelnik objašnjava zašto je ostao netaknut

"Nismo se još uspjeli oprati od potresa", rekao je novinarima Mohammad Emin, 21-godišnji student grafičkog dizajna, kojeg su sreli dok je do stadiona nosio lijek protiv gripe. Šest WC-a na stadionu nije dovoljno, istaknuo je on.

Pročitajte i ovo Alex i Veronika Ilgin ispod hrpe betona Par poginuo zagrljen u krevetu, našli ih ispod betonske ploče: "Nisu imali vremena ni ustati"

Batyr Berdyklychev, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Turskoj, upozorio je da nestašica vode u područjima pogođenim potresom "povećava rizik od bolesti koje se prenose vodom i izbijanja zaraznih bolesti".

"Očekujemo epidemije kolere i tifusa. Kako bismo spriječili ove bolesti, hitno treba ukloniti ruševine i završiti čišćenje", rekao je ljekarnik Jin Ozsaygili, koji pomaže na trajektu u južnoj turskoj luci Iskendurn, na kojem se trenutno liječe preživjeli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene