Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Liječnici, poljoprivrednici, ugostitelji...

Samo želje, tlapnje ili ambiciozan plan? Provjerili smo što o programu Restarta misle oni koji bi po njemu mogli živjeti

Traktor na polju, ilustracija
Traktor na polju, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Traktor na polju, ilustracija Traktor na polju, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Krešimir Luetić, Matija Brlošić i Duje Cvitan Galerija 1/2 >>
Je li program Restart koalicije lista lijepih želja, puke tlapnje ili ambiciozan, ali ostvariv plan? O tom smo programu upitali one koji bi po njemu nakon izbora mogli živjeti: liječnike, poljoprivrednike, ugostitelje.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je bio zainteresiraniji za mrlju koju je čistio sa svoga sakoa nego za izborni program koji je predstavila Restart koalicija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DIP-OVI REZULTATI Razmjeri debakla Restart koalicije: HDZ je osvojio čak osam izbornih jedinica plus dijasporu, a Restart - dvije Slika nije dostupna Uoči parlamentarnih izbora Restart koalicija optimistična, Bauk: "Nadam se da ćemo osvojiti više od 56 mandata"

"Nisam pročitao, nisam slušao. Davor Bernardić nije sposoban biti niti lider oporbe, a kamoli voditi hrvatsku vladu. Izbori će to pokazati", rekao je Plenković.

Oporba na ove izbore izlazi s ambicioznim ciljevima, a mi smo radnike, poljoprivrednike, liječnike, ugostitelje i sindikaliste upitali koliko su oni realni.

"Neka vode računa o tome što obećavaju i neka jednom postanu barem toliko odgovorni prema narodu da ono što obećavaju i izvrše pa ako ne izvrše, a dobiju vlast, odstupe s vlasti", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Restart planira minimalac povećati s trenutačnih 3250 kuna na 4000, a neoporezivi dio plaće dignuti na 5000 kuna. Sever tvrdi da je obećanje da će mirovine ubuduće iznositi 70 posto osobne prosječne plaće za one s punim stažem prazno.

"Nitko sretniji od nas koji smo trenutno u sindikatima i koji radimo da naši umirovljenici i budući umirovljenici mogu računati s takovim mirovinama, ali neka isto tako samo kažu od kuda", rekao je Sever.

Zdravstvo je na apartima, a kako će ga restartati zanima i struku. Bernardić obećava da će smanjiti liste čekanja uvođenjem poslijepodnevnog rada i rada vikendom.

"Podsjetit ću da liječnici već sada odrađuju više od tri milijuna prekovremenih sati godišnje, da je to zakonski nedozvoljena satnica i da upravo zbog toga postoje brojni sudski sporovi koji se trenutno vode. Tako da je pitanje na koji se način zapravo mislilo izvesti ovaj dio programa", rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Nedostaje nam 2000 liječnika, a najveći pacijent zapravo je sam zdravstveni sustav trenutačno dužan 9,1 milijardi kuna.

Što je s planovima za poljoprivredu i turizam?

Umjesto trave i šikare, Restart obećava da će na neobrađenoj državnoj zemlji poljoprivreda konačno procvasti. Kada dođe na vlast, ubrzat će dodjelu državnog zemljišta poljoprivrednicima, koji su se takvih obećanja već naslušali.

"I jedni i drugi su bili na vlasti 25 godina. Nismo riješili državno poljoprivredno zemljište, proizvodnja nam u svim sektorima opada i nismo samodostatni", rekao je Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

"Po proizvodnja mlijeka i mesa možemo dostići maksimalno 70 do 80 posto dostatnosti i svi oni koji kažu drukčije je iznose neosnovane tvrdnje", dodao je Brlošić.

Za turizam i ugostiteljstvo pogođene korona krizom svaka je olakšica dobrodošla. Spuštanje PDV-a na 10 posto jedva bi dočekali, a kažu da je to i izvedivo.

"Za kvalitetniju likvidnost i sve ostalo po pitanju poslovanja bilo bi idealno da bude 10posto jer ono je 25 posto bilo prenaporno i prosto jedva izdrživo", rekao je ugostitelj Duje Cvitan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene