Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori 5. srpnja

Od ponoći kreću izborni procesi: Doznajte koji su rokovi i kad kreće službena kampanja

Dino Goleš o nadolazećim izborima - 4
Dino Goleš o nadolazećim izborima - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dino Goleš o nadolazećim izborima - 3 Dino Goleš o nadolazećim izborima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš o nadolazećim izborima - 4 Dino Goleš o nadolazećim izborima - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš o nadolazećim izborima - 2 Dino Goleš o nadolazećim izborima - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dino Goleš o nadolazećim izborima - 1 Galerija 1/4 >>
Na parlamentarne izbore birači će izaći 5. srpnja. Izborni procesi koji će do tada trajati kreću od ponoći s utorka na srijedu.

Na izbore izlazimo 5. srpnja, a parlamentarnim izborima prethode izborni procesi koji kreću već od ponoći s utorka na srijedu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bez naknade za izbornu promidžbu Cijena demokracije: Evo koliko su nas koštali parlamentarni izbori Slika nije dostupna Objavio DIP Restart koalicija i Domovinski pokret izbore zaključili s minusom, pet stranaka nije ni dostavilo financijska izvješća

Naime, tada počinje razdoblje od 14 dana u kojem sve stranke ili koalicije slažu liste, a oni koji nisu pripadnici stranaka - kao neovisni kandidati, mogu na izbore ako prikupe 500 potpisa.

U izbornu utrku može krenuti 168 političkih stranaka koliko ih je registrirano u Hrvatskoj. Liste Državnom izbornom povjerenstvu moraju biti predane do 16. lipnja u ponoć.

Kada taj proces od 14 dana završi, Državno izborno povjerenstvo ima dva dana za provjeru svih lista. S predajom lista za Markov trg - svi koji žele u utrku - moraju imati otvoren poseban račun putem kojega će financirati kampanju, a DIP i državna revizija sve to moraju kontrolirati.

Izborna kampanja starta 18. lipnja

Službeno - izborna kampanja, koja zapravo već traje, počinje 18. lipnja i traje do 3. srpnja. Tada će se odraditi posljednji stranački skupovi.

I dok u Hrvatskoj u subotu 4. srpnja nastupa izborna šutnja, iseljeništvo taj dan počinje birati svoja tri zastupnika.

Petog srpnja, po deseti put - građani Hrvatske birat će novi saziv Hrvatskog sabora. Bira se 151 zastupnik. Od čega tri zastupnika bira dijaspora, a osam nacionalne manjine.

Biračko pravo imat će više od 3,5 milijuna građana. Glasovat će u 10 izbornih jedinica. Još jednu izbornu jedinicu čini dijaspora, a jednu nacionalne manjine.

Prema Ustavu, Hrvatski sabor mora biti sazvan najkasnije 20 dana od održanih parlamentarnih izbora. Pa bi konstituiranje 10. saziva Sabora trebalo biti do 25. srpnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene