Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispod radara

Kako se raspravljalo u debatama: Koji se političar pokazao kao vješt komunikator, a tko je ''endemski primjerak''?

Nova TV organizirala je nekoliko tematskih sučeljavanja u kojima su o važnim temama raspravljali kandidati u utrci za Hrvatski sabor. Tko je u tim debatama bio najbolji, a tko se nešto lošije snašao, u najnovijoj epizodi emisije ''Ispod radara'' Mia Kovačić analizirala je s komunikacijskom stručnjakinjom Gabrijelom Kišiček.

Sučeljavanja su važna u predizbornoj kampanji jer političari, osim što iskazuju svoje ideje i političke programe, pokazuju i svoje komunikacijske vještine. Upravo su one tema najnovije epizode emisije ''Ispod radara'', u kojoj su o tome govorile Mia Kovačić i komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ispod radara Ne kaže se uzalud – politička arena: Tko se sve našao na listi najžešćih političkih fajtera, a tko je ''novootkriveni borac'' na sceni? Slika nije dostupna Ispod radara Stručnjakinja analizira predizbornu komunikaciju: ''Plenković je kao strogi učitelj, Bernardić neoriginalan učenik, a Škoro je bolji kad piše''

Tko je endemski primjerak u politici, kome bi dobro došao tečaj komunikacije, a tko je na debatu došao samo da bi ulazio u okršaje, pogledajte u videu ispod. 

Stručnjakinja je istaknula kako se čini da su najciviliziraniji i najpristojniji oni političari koji su raspravljali o – gospodarstvu i financijama.

Kao primjer je navela Zdravka Marića (HDZ) i Zvonimira Troskota (Most). ''To je bila jedna lijepa, argumentirana rasprava bez dizanja tenzija. Bilo je baš zanimljivo slušati pametne ljude kako raspravljaju'', kaže Kišiček.

Endemski primjerak u politici

Kao vrlo elokventna i vješta u komunikaciji pokazala se Mostova kandidatkinja Marija Selak Raspudić, smatra stručnjakinja i dodaje da je zbog svoj pristojnosti Selak Raspudić nešto poput ''endema u politici''.

U pozitivnom komunikacijskom svjetlu u sučeljavanju na temu kulture pokazala se i Nina Obuljen Koržinek (HDZ). ''Pokazala se zaista kao osoba koja ima dobre ideje o tome što je kultura'', smatra Kišiček.

Ipak, Obuljen Koržinek našla se i na listi ne tako uspješnih komunikatora. ''Kada ona ima monolog, prilično je dobra, ali kod nje je loše to što se da isprovocirati i gubi živce za sugovornicima kojima je svrha jedino provociranje'', kaže stručnjakinja.

Emotivac koji posustaje

Karolina Vidović Krišto (Domovinski pokret) na debatu na Novu TV je, čini se, došla zbog okršaja, smatra Gabrijela Kišiček. ''Ona je zaista ulazila u konflikte i sukobe sa svima i prilično nepristojno razgovarala'', rekla je.

U nizu tematskih debata najburnija je bila je ona o – kulturi, što je zanimljivo jer bi, ističe komunikacijska stručnjakinja, ljudi koji se bave kulturom trebali znati kulturu dijaloga. ''Pokazali su se kao najlošiji komunikatori, međusobno su se provocirali i ušli su u neku sferu nekulture'', istaknula je.

Za razliku od Marije Selak Raspudić, Nino Raspudić (Most) nešto je lošiji komunikator, smatra stručnjakinja. ''Emotivni angažman je veći, ali u trenutcima kad bi trebao jasnije izraziti svoj stav, on kao da posustaje i kalkulira kada mu se isplati reći što želi'', objašnjava Kišiček.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene