Blagajna, ilustracija (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL)
Blagajna, ilustracija (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Dan porezne slobode je onaj dan u godini do kojeg građani rade za državu i sve što se financira iz proračuna, a nakon njega počinju raditi za sebe i svoju obitelj.


Prema izračunu Udruge poreznih obveznika Lipa, Dan porezne slobode ove godine pada 29. lipnja, što je dva dana ranije nego prošle godine.

Vezani članci Brdo troske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zagađeni im voda, tlo, zrak i okoliš: Probleme stvara brdo troske, a ministarstva samo prebacuju lopticu Državni stanovi na prodaju (Foto: Ministarstvo državne imovine) U potrazi ste za stanom? Država ima (ras)prodaju, najjeftiniji košta tek nešto više od 20 tisuća kuna

Izračun je napravljen za hipotetskog građanina koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, posjeduje automobil, ne puši i plaća TV pristojbu, objavili su iz Lipe.

Dan porezne slobode je onaj dan u godini do kojeg građani rade za državu i sve što se financira iz proračuna, a nakon njega počinju raditi za sebe i svoju obitelj. U većini europskih zemalja taj dan je puno ranije nego u Hrvatskoj.

Svaki građanin RH može za sebe izračunati svoj Dan porezne slobode koristeći se Lipinim Kalkulatorom porezne slobode. U odnosu na protekle dvije godine smanjena je porezna presija, ali iz Lipe ističu kako su zabrinuti jer je u odnosu na razdoblje prije krize opterećenje gospodarstva kroz poreze i doprinose i dalje veće za 2,5 postotna poena, odnosno za gotovo 11 milijardi kuna.

Planirate otići na ljetovanje? Izračunali smo koliko ćete platiti 7-dnevni odmor u Hrvatskoj, a koliko kod naših najvećih konkurenata