Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Petrov: "Ako građani opet daju vlast HDZ-u i SDP-u, i ako mi dobijemo 10 do 15 zastupnika, onda nemamo što tražiti u takvoj vlasti"

Božo Petrov i Sabina Tandara Knezović
Božo Petrov i Sabina Tandara Knezović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Božo Petrov i Sabina Tandara Knezović Božo Petrov i Sabina Tandara Knezović Foto: DNEVNIK.hr Božo Petrov u Dnevniku Nove TV - 1 Božo Petrov u Dnevniku Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr Božo Petrov u Dnevniku Nove TV - 2 Božo Petrov u Dnevniku Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr Božo Petrov u Dnevniku Nove TV - 3 Božo Petrov u Dnevniku Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Božo Petrov u Dnevniku Nove TV - 4 Galerija 1/6 >>
Predsjednik Mosta Božo Petrov gostovao je u Dnevniku Nove TV te komentirao brojne kritike koje su uslijedile nakon predstavljanja njihova programa.

Most nezavisnih lista predstavio je program kojim idu na izbore. Kažu, nude realno i ostvarivo - no veći adut od programa su im nova lica. Nije izostala ni žestoka kritika na račun vladajućih.

Pročitajte i ovo Božo Petrov - 1 Profil bože petrova, šefa mosta Bio je najveće iznenađenje izbora prije pet godina: "Na početku smo se morali i skrivati... Moja djeca do prije godinu dana nisu uopće znala zašto sam na televiziji" Dalija Orešković TKO JE DALIJA OREŠKOVIĆ? Karamarka je stajala odlaska s vlasti, a Milanović ju je nazvao samodopadnom narikačom

Predsjednik Mosta Božo Petrov gostovao je u Dnevniku Nove TV odgovarajući na pitanja Sabine Tandare Knezović, između ostalog i o brojnim kritikama koje su uslijedile nakon predstavljanja njihova programa. 

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, kazao je kako "jedino što sam vidio od Mosta je da su dva puta doveli HDZ na vlast", a Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, ustvrdio je: "Kad neko izbore izgubi u vlastitom selu, a želi voditi državu, ne treba to komentara nikakvog".

Petrov je na to kazao kako razumije što Bernardić kritizira njihov program jer nema što reći o svojemu. "Morat će se malo više potruditi pa sa svojim stručnjacima napisati dobar program." Što se Bandića tiče, poručio mu je kako je nakon potresa ostavio građane na cjedilu, a sada komentira neke lokalne izbore na jugu, a "ne zna da nisam ni bio kandidat". 

Istaknuo je kako je za razliku od drugih programa Mostov program realan, a ne lista želja. Ključ je, veli Petrov, jačanje institucija i dugotrajno rješenje problema, "to ljudi traže". 

Na pitanje kako bi onda oni riješili problem prekovremenih sati liječnika kazao je kako je rješenje u zakonu o plaćama javnih i državnih službenika. "Treba postojati pravedna naknada za te ljude", kazao je i ustvrdio kako su rashodi države u 2016. godini bili 120 milijardi kuna, a sada su 150, milijardi te upitao: "Živite li vi bolje?"

Nadovezao se kako je država prebacila 200-tinjak poslova na županije, ne bi li opravdala njihovo poslovanje. Kazao je i kako se u takvim primjerima moglo osigurati sredstva za prekovremene plaće liječnicima. "Po nama županije treba ukinuti. Župan procjenjuje tko mu je po političkoj liniji blizak pa njemu dodjeljuje novac."

U tom je kontekstu spomenuo i potez države kojim su u mirovinu poslali određeni broj službenika i podijelili im otpremnine, ali nisu odredili da se oni ne mogu opet zaposliti, "Dobili su 500 milijuna kuna i opet se zaposlili u županijama. Njima je stalo do njihovih članova, njihovih političkih opcija. Dok se takvog sustava ne riješimo, ni gopodarstvu ni društvu neće biti bolje."

Upitan tko bi mogao biti njihov koalicijski partner, HDZ ili SDP, kazao je kako oni mogu ići samo s onima koji su pokazali spremnost da se sustav mijenja, a to nisu ni jedna ni druga od tih opcija. "Ne možete mijenjati sustav ako ste samo prirepak vlasti, ako vam oni kažu da će ići samo s onima koji će ih slušati."

"Ako mi nećemo biti ravnopravan partner, nećemo ni sudjelovati u vlasti. Građani će odlučiti kome će dati povjerenje", kazao je.

"Ovo nije sprint, ovo je maraton. Ako građani odluče ponovno dati vlast HDZ-u i SDP-u, i ako ćemo mi dobiti 10 do 15 zastupnika, mi nemamo što tražiti u takvoj vlasti. Kad smo pokušali mijenjati sustav, u dva navrata, oni su nas isključili", kazao je Petrov.

Na pitanje o potezu s prošlih izbora i obećanju ovjerenom kod javnog bilježnika - da neće koalirati ni s jednima - Petrov odgovara: " Ne brinite vi. To što sam ih izreklamirao, to je jedna stvar. Mi moramo prihvatiti da svatko od nas radi pogreške, ali jedno je kad radite pogreške iz zle namjere, a drugo kad to radite iz želje da nešto napravite. Mislim da smo sada puno pametniji." 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene