Most je predstavo svoj program za predstojeće parlamentarne izbore.


Šef Mosta Božo Petrov istaknuo je kako se u svom programu zalažu za stvari koje su realne izvedive. 

Vezani članci Slika nije dostupna Most ipak samostalno izlazi na izbore, ništa od koalicije sa Škorom: "Ne možete s vragom tikve saditi" Božo Petrov i Sabina Tandara Knezović - 1 Petrov: "Ako se dogodi novo širenje virusa, tehnička vlada neće imati legitimitet za donošenje odluka"

"Mi smo dali ono što je realno, ono što je realno moguće i ono što smatramo da u ovom trenutku treba Hrvatskoj i ono što se stvarno može ostvariti.

U konačnici svaki čovjek u Hrvatskoj želi imati poristojan život, želi sebi omogućiti ne da mu netko da jer je to ponižavajuće, nego da svojim rukama može omogućiti sebi i svojoj djeci pristojan život. I želi živjeti u pravednom sustavu u pravednom svijetu.

To je ono za što ćemo se mi zalagati" , kazao je predsjednik Mosta Božo Petrov. 

Voditelj Mostova Savjeta za gospodarstvo Mislav Kraljević zatražio je donošenje Nacionalne strategije gospodarstva, u kojoj bi ključno bilo privlačenje stranih ulaganja u Hrvatsku. Zalažu se za naplatu PDV-a državi nakon naplate faktura, ukidanje parafiskalnih nameta, veću potopru države poduzetništvu, transformaciju pravosudnog sustava i pripremu mladih za tržište rada.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja poručio je da se za privlačenje stranih investicija mora mijenjati pravosuđe, kako bi se ubrzali pravosudni postupci.

"Želimo mijenjati način izbora i produljiti mandat glavnog državnog odvjetnika koji je sada odvjetnik vladajuće većine i bira se koruptivnom trgovinom. Njega se u Saboru treba birati dvotrećinskom većinom", poručio je Grmoja.

Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa Most bi dao veće ovlasti i pretvorio to tijelo u antikorupcijsku agenciju. Tražit će transparentnost troškova državnih dužnosnika i javnu objavu proračuna svih tijela, od lokalne do državne razine, jer je jedino transparentnost učinkovit alat u borbi protiv korupcije.

Obrazovanje je prodano za zadovoljenje političkih interesa

Nositeljica Mostove liste u 1. izbornoj jedinici Marija Selak istaknula je kako je obrazovanje na visokom mjestu njihovih interesa, kao i problem demokratskog deficita kako bi se spriječilo ponavljanje besramne političke trgovine u proteklom sazivu vladajućih s HNS-om.

"Bili smo svjedoci prodaje sektora obrazovanja za zadovoljenje vlastitih političkih interesa", poručila je Selak te najavila da će Most tražiti nepristrano vrednovanje dosadašnje reforme obrazovanja, poboljšanje materijalnih uvjeta u obrazovanju i očuvanje nastavnog procesa i eri digitalizacije.

Poseban značaj u Mostovu programu zauzima pitanje demokratskog deficita, a Selak je istaknula da o tome svjedoči činjenica da su parlamentarni izbori raspisani usred pandemije, te upozorila na onemogućavanje elektroničkog i dopisnog glasovanja i referenduma.

Most nudi rješenja u obliku promjene izbornog zakona i uvođenja veće preferencijalnosti s barem tri preferencijalno izabrana zastupnika i olakšavanje sustava referenduma koji danas onemogućava apsurdno velik broj potrebnih potpisa. "Taj bi broj potpisa trebalo svesti na neku razumnu mjeru od dva do tri posto, kao što je slučaj u ostalim razvijenim europskim zemljama", istaknula je.

Najavila je za ponedjeljak posebnu konferenciju posvećenu obnovi Zagreba nakon potresa. "Ako uđemo u Sabor nećemo dići ruku za aktualni zakon o obnovi Zagreba, koji ima mnoge manjkavosti. Ovaj prijedlog zakona ne dolazi u obzir", poručila je.

Spremni sučeliti se sa Škorom pred narodom

Marin Miletić, nositelj Mostove liste u osmoj izbornoj jedinici, istaknuo je da će se Most zalagati za bolji standard mladih i studenata, pravednije društvo bez negativne atmosfere pesimizma i podjela.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Grmoja se osvrnuo na propale pregovore o zajedničkom izlasku na izbore Mosta s Miroslavom Škorom i njegovim Domovinskim pokretom.

"Pregovarali smo o suradnji, ali mi ne možemo biti na listama s Bandićevim žetončićima i s bilo kime tko ima repove iza sebe. Škoro je okupio široki spektar različitih ljudi, a mi smo sretni što s novim nekompromitiranim ljudima nastupamo na izborima jer jedino takvi ljudi mogu donijeti promjene", rekao je Grmoja.

Spremni smo sučeliti se sa Škorom pred narodom, očekujemo njegov odgovor. To može biti na bilo kojem trgu ii stadionu, nije nužno da to bude na televiziji, poručila je Selak.  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju