Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ključni govor pape Benedikta XVI. bit će onaj u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu 4. lipnja pred predstavnicima kulture, akademske zajednice, poduzetnika, civilnog društva, politike, diplomatskog zbora te s poglavarima vjerskih zajednica.


To će ujedno biti i ekumenski skup, jer nije predviđen drugi, objasnio je danas otac Federico Lombardi, šef ureda za tisak Svete Stolice, novinarima akreditiranima u Vatikanu. To je 19. putovanje Benedikta XVI. izvan Italije u šest godina pontifikata. Sadašnji je papa već dva puta posjetio Hrvatsku, ali u vrijeme kada je bio kardinal.

Vezani članci Slika nije dostupna Vatikan na telefonu: Papa Franjo razgovarao uživo s astronautima Međunarodne svemirske postaje Slika nije dostupna Benedikt XVI.: Gay lobi je pokušao preuzeti vlast u Vatikanu

Ivan Pavao II. čak je tri puta posjetio Hrvatsku. Ni jednu zemlju osim rodne Poljske, koja je imala komunistički režim, Ivan Pavao II. nije posjetio toliko puta koliko je bio u Hrvatskoj. I sadašnji pohod Benedikta XVI. od 4. do 5. lipnja Zagrebu pokazuje koliko Vatikan drži do odnosa s Hrvatskom i s Hrvatima.

Otac Lombardi kazao je kako će Benedikt XVI. u Hrvatskoj samo na početku i koncu svojih obraćanja govoriti na hrvatskome jeziku, a ostatak govora održat će na talijanskom uz prijevod. Po dolasku u zagrebačku zračnu luku Benedikt XVI. će održati pozdravni govor Hrvatskoj, koja se priprema za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

'Prije 20 godina je Vatikan među prvima priznao hrvatsku neovisnost što Hrvati jako cijene', rekao je Lombardi. Najavio je kako će zbog blizine i kratka putovanja papa u zrakoplovu imati vremena za odgovor na samo dva ili tri pitanja novinara (jedini hrvatski novinar u papinu zrakoplovu bit će potpisani dopisnik Večernjeg).

>> Interaktivna karta: Plan kretanja pape Benedikta XVI. po Zagrebu

Nakon pozdrava u zračnoj luci, papa će se uputiti u rezidenciju predsjednika republike Ive Josipovića, kojem će darovati presliku kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke. Josipović je i glazbenik pa papa Benedikt XVI., koji također svira klavir, tim darom želi to naglasiti. Na Pantovčaku neće biti govora, jer riječ je o kurtoaznu posjetu, odnosno uobičajenu papinu susretu sa šefom države koju posjećuje.

Na Trgu bana Jelačića očekuje se oko 50 tisuća mladih. Papa će Majci Božjoj od Kamenitih vrata darovati zlatnu krunicu. Na svečanoj misi u nedjelju na zagrebačkom Hipodromu očekuje se više od 300 tisuća ljudi.  (VLM Agencija)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju