Kriminal (Foto: Thinkstock)
Kriminal (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock

USKOK je nakon povedene istrage podigao optužnicu protiv 18 osoba, među kojima je i nekoliko zaposlenika MUP-a, koje sumnjiče da su zaradili najmanje milijun i pol kuna pribavljajući informacije i hrvatske dokumente za mafijaške skupine uglavnom s područja Srbije i Crne Gore.


Riječ je o skupinu koju je navodno okupio Nusret Seferović koji je s dijelom svojih suradnika pritvoren krajem studenoga prošle godine.

USKOK je, otkrivajući tek inicijale optuženih, objavio da članove skupine tereti za zločinačko udruženje, krivotvorenje isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem te poticanje na ta nedjela.

Istražitelji sumnjaju da su članovi skupine svojim klijentima nezakonito pribavljali podatke iz informacijskog sustava MUP-a za najmanje 500 kuna, a prelazak preko granice bez kontrole osiguravali za najmanje 1300 eura.

Za ishođenje hrvatskih osobnih isprava s njihovom fotografijom te identifikacijskim podacima drugih osoba tražili su najmanje 3500 eura i to za komplet osobne iskaznice i putovnicu, dok su za "neosnovano stjecanje vozačkih dozvola", odnosno zamjenu neoriginalne britanske vozačke dozvole navodno uzimali najmanje 2500 eura.

Jakov Kitarović USKOK ispitao 15 svjedoka povezanih uz Klub Dragana Kovačevića, među njima i Jakov Kitarović

Sarajevo: Zdravko Mamić stigao na sud na saslušanje (Foto: STR-2222/PIXSELL) I treći put: Ponovno odgođeno suđenje Zdravku Mamiću

USKOK tvrdi da su svojim klijentima iz Srbije, Crne Gore, ali i Slovenije osigurali najmanje 41 osobnu iskaznicu i 41 putovnicu te zamijenili najmanje 15 neoriginalnih vozačkih dozvola.

Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a 'Pali' na prijevarama s PDV-om: Udružili snage i oštetili proračun za najmanje 5 milijuna kuna

"Jednako tako je omogućen prelazak državne granice Hrvatske i Slovenije bez provođenja granične kontrole za najmanje šest osoba i to u 21 navrat te je izvršen za sada neutvrđen broj provjera u Informacijskom sustavu MUP-a", izvijestio je USKOK koji je u optužnici predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi te određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.