Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor sa sociologom

Kako mladi glasaju i zašto su za njih lokalni izbori idealni? ''Oni traže dodatnu motivaciju za izlazak na birališta, ali to ne znači da nemaju svoj stav''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči drugog kruga lokalnih izbora istražili smo zašto su mladi važni za izbore i što ih motivira da nekome daju svoj glas. O tome smo razgovarali sa zadarskim sociologom Svenom Marcelićem.

Mladi i njihova (ne)zainteresiranost za politiku česta su tema u izborno vrijeme. Kako oni glasaju i što ih motivira da izađu na izbore, ili pak što ih odmiče od ispunjavanja građanske dužnosti, pitali smo sociologa Svena Marcelića.

''Mladi birači su, prije svega, populacija koja traži dodatnu motivaciju za izlazak na birališta i bavljenje politikom makar u smislu sudjelovanja kao birači. Znamo, iz istraživanja, da su mladi onaj dio biračkog tijela koji nije osobito sklon stranačkoj politici, ali to ne znači da nemaju svoj stav o čitavom nizu različitih društvenih problema'', kaže Marcelić.

Lokalni izbori idealni za mlade

Istaknuo je da zapravo istraživanja pokazuju vrlo jasne trendove povezane s vrijednostima i svjetonazorima mladih, ali da se ne vežu uz određene konkretne stranke.

''Zato su baš lokalni izbori idealni za njihovu mobilizaciju - vrlo često govore o konkretnim problemima koji muče određenu sredinu, a kao rješenje se jednako tako često nude liste koje nisu dio političkog establishmenta, nego donose nove ideje, ljude i energiju'', pojašnjava sociolog i dodaje da se vjerojatno zato na ovim lokalnim izborima stvara dojam je ovoga puta velik broj ljudi ''pogonjen pozitivnom energijom".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Naježio sam se...'' O fenomenu koji su primijetili i neki kandidati razgovarali smo sa stručnjacima: "Voda se dizala, došla je do usta, i sad smo rekli - gotovo je!"

Objasnio nam je i po čemu se lokalni izbori drugačiji od svih drugih.

''Velike nacionalne stranke su birokratizirani aparati u kojima vlada, da upotrijebim jednu klasičnu sociološku sintagmu, željezni zakon oligarhije i u njima je teško probiti se novim i svježim idejama. Lokalni izbori su, s druge strane, kao stvoreni upravo za takve okolnosti i baš zato se radi o najdinamičnijem obliku izbora koje imamo. Niti na jednim drugim izborima ne bi se moglo dogoditi da netko kao što je, na primjer, Bruno Mišlov, krene u izbore s 25 godina, ostvari najveći broj vijećnika i bude favorit za drugi krug izbora, što je on učinio u općini Kali na otoku Ugljanu'', kazao je Sven Marcelić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve će stajati 1,2 milijuna kuna Počelo tiskanje materijala za drugi krug lokalnih izbora, član DIP-a objasnio kada je moguć - treći krug

A za uspjeh na lokalnim izborima ponekad je dovoljno, kaže Marcelić, biti dobro umrežen i aktivan u svojem mjestu te skupiti još nekoliko takvih ljudi.

''U županiji u kojoj živim, Zadarskoj, mogli smo vidjeti da je niz općina preša u ruke novih lista među kojima se isticala baš misao da je sad bio pravi trenutak za napraviti nešto... Mahom je tu riječ o mladim listama koje u nacionalnom kontekstu ne bi imale nikakve šanse, ali kad su u pitanju Kali, Jasenice, Škabrnja... Onda je priča posve drugačija'', zaključio je ovaj stručnjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene