Obavijesti Video Pretražite Navigacija
reakcije iz izbornih stožera

Škoro nakon izbornog poraza čestitao Tomaševiću i poručio: "Mi sigurno dolazimo, tako mi Bog pomogao"

Aktualno Galerija Kandidati u vodstvu prema prvim privremenim rezultatima izbora Kandidati u vodstvu prema prvim privremenim rezultatima izbora Foto: DNEVNIK.hr Drugi krug lokalnih izbora Drugi krug lokalnih izbora Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac i Marko Filipović Barbara Štrbac i Marko Filipović Foto: DNEVNIK.hr Ana Lederer Ana Lederer Foto: DNEVNIK.hr +4 Marina Bešić Đukarić i Ivan Radić Galerija 1/9 >>
Pratite prve reakcije iz izbornih stožera nakon objave izlaznih anketa na Novoj TV.

Miroslav Škoro, koji je osvojio gotovo upola manje glasova od Tomislava Tomaševića, izašao je pred okupljene u svom stožeru oko 21:15, kada je bilo prebrojeno više do 99 posto glasova u Zagrebu.

"Prije 15 mjeseci rođeno je malo dijete koje smo nazvali Domovinski pokret. U 15 mjeseci postalo je samostalno, naučilo je hodati, može dati loptu, zna trčati, igrati se, prijeći samo preko ceste. Ima oko 160 podružnica, više od 12 tisuća članova, osvojilo je 16 saborskih mandata. Večeras je to dijete dokazalo da mu se može čestitati. Mi smo u drugom krugu ostvarili svoje ciljeve, imamo više od 400 vijećnika, Ivan Penava ostao je gradonačelnik Vukovara, osvojili smo Slatinu, Županju, Gradinu, puno mjesta. S ponosom možemo reći da je Domovinski pokret ozbiljna politička snaga u ovoj našoj lijepoj zemlji Hrvatskoj", rekao je Škoro u svom obraćanju. 

Moramo se boriti i kad je izgledno da nećemo pobijediti. Moramo se boriti, upamtite to. Znam da će dio analitičara reći da je Škoro treći put izgubio. Međutim, mi smo stranka koja ima svoj put i predstavljamo svjetlo na sceni demokršćanstva i konzervativizma, poručio je Škoro te dodao da su promjene bile nužne i da će uslijediti već od sutra. 

Čestitao je svojim biračima, kojih je u Zagrebu bilo petnaestak tisuća više nego na prošlim predsjedničkim izborima. 

"Želim čestitati Tomaševiću, koji je pobijedio u ovoj utrci i znam da mu neće biti lako. Prema svim spoznajama, situacija u gradu Zagrebu je takva kakva jest. Molim vas, zaplješćimo novom gradonačelniku Zagreba", poručio je Škoro, nakon čega su okupljeni doista zapljeskali. Dodao je da su spremni za daljnju bitku te poručio da će i dalje razotkrivati ulogu i djelovanje pojedinih udruga u civilnom društvu te da će se i dalje nemilice obračunavati s korupcijom i klijentelizmom.

"Svi smo nešto naučili. Mislim da imamo razloga biti sretni i ponosni. Nastavit ćemo djelovati s pozicija koje su osvojili naši ljudi i kao politička stranka. Spremit ćemo se za sljedeće izbore, na kojima ćemo napraviti još bolji rezultat. Nemojte odlaziti, mi sigurno dolazimo. Tako mi Bog pomogao", završio je Škoro. 

Mihanović: "Čestitam Puljku na pobjedi, mi ćemo biti opozicija"

Vice Mihanović u svom je govoru čestitao Puljku na pobjedi. "Mi ćemo kao najjača opcija u Gradskom vijeću nastaviti rad u opoziciji", rekao je Mihanović.

Svoj rezultat nije htio nazvati velikim porazom. "Mislim da nema razloga za moju ostavku, odradili smo jednu konkretnu i korektnu kampanju koja je polučila rezultate u Gradskom vijeću", rekao je Mihanović te dodao da će "Indexovu laž da je plagirao doktorat pobiti na sudu". 

"Sve sam demantirao, ali sud je sad tu da kaže zadnju riječ. Poduzeo sam konkretne radnje i pobijedit ću na sudu", rekao je Mihanović. Dodao je da mu je podrška s nacionalne razine bila neupitna od prvog dana. 

Izlazne ankete

Prema projekcijama izlaznih anketa, novi gradonačelnik Zagreba vjerojatno će biti Tomislav Tomašević, Ivica Puljak u prednosti je u utrci za gradonačelnika Splita, Marko Filipović na korak je do mjesta gradonačelnika Rijeke, a Ivan Radić izgledan je novi gradonačelnik Osijeka. 

Ekipe Dnevnika Nove TV javljaju se uživo iz stožera kandidata za gradonačelnike četiriju velikih hrvatskih gradova. 

Možemo: "Zagreb će prodisati"

Erupcija oduševljenja nastala je u stožeru stranke Možemo! nakon objave prvih projekcija izlaznih anketa

Ovo su sjajni rezultati, rekla je Danijela Dolenec, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Zagreba. "Sjajno je da je izlaznost na razini prvoga kruga i jako smo zadovoljni. Zagreb će prodisati, izabrao je promjenu i doći će novo vrijeme", rekla je Dolenec. 

Sandra Benčić kaže da je presudilo to što su imali kontinuitet rada s građanima. "Loše je što je protukandidat odlučio ići s dosad neviđenom difamatornom kampanjom koju smo dosad mogli vidjeti samo u Vučićevoj Srbiji. Sve su se konferencije manje vidjele zbog takve kampanje. Ali ako ostane ovakav rezultat do kraja večeri, možemo reći da je ovo i poruka građana takvim kampanjama", rekla je Benčić. 

Očekuje se da će se Tomašević obratiti nakon što DIP obradi 90 posto glasova, a nakon njegova obraćanja okupljeni će se razići zbog poštivanja epidemioloških mjera. 

Luka Korlaet, kandidat za zamjenika gradonačelnika Tomaševića, najavio je da će prvi koraci biti sastanci sa svim pročelnicima i direktorima gradskih poduzeća. "Saslušat ćemo preporuke i napraviti temeljitiju analizu", rekao je Korlaet. Na pitanje hoće li postaviti nove ljude na mjesta pročelnika, Korlaet kaže da očekuju od pročelnika da stave mandate na raspolaganje, a svi će novi pročelnici biti izabrani na javnom natječaju. 

Očekuje da će primopredaja vlasti biti do kraja tjedna, nakon toga uspostava ureda za obnovu i mobilnih timova. Također, rekonstrukcija cijelog modela gradske uprave i Holdinga. 

Lederer: Nastavit ćemo s pričom o razotkrivanju aktivizma

Igor Peternel iz stožera Domovinskog pokreta poziva da se ipak pričekaju prvi službeni rezultati. "Ako budu ovakvi, onda ćemo čestitati. To je otprilike što sam i očekivao od izlaznih anketa", rekao je Peternel te dodao da se i dalje nadaju boljim rezultatima kad se objave rezultati DIP-a. 

Škoro oko 19:30 još nije bio u svom stožeru, ali je tamo bila Ana Lederer, koja bi također pričekala prve službene rezultate. Ipak, ostanu li ovakvi rezultati, kaže da će svakako čestitati pobjednicima.

Ne slaže se da su si učinili medvjeđu uslugu načinom vođenja kampanje. "Mi ćemo s pričom o razotkrivanju aktivizma i načina financiranja i djelovanja sasvim sigurno nastaviti i nakon izbora. Budite sigurni da se nećemo odustati od te priče, ona nije izmišljena, već realna... Idemo dalje, nismo se služili lažima, nismo huškali. Govorili smo istinu i na njoj ćemo raditi i dalje", rekla je Lederer. 

Miroslav Škoro Ana Lederer Foto: DNEVNIK.hr

Split: Kod Puljka oduševljenje, u HDZ-u samo novinari

U splitskom stožeru Ivice Puljka s oduševljenjem su dočekali prve rezultate izlaznih anketa, no u stožeru Vice Mihanovića nema slavlja. U prostoriji u kojoj se dočekuju rezultati pripremljen je švedski stol s velikom količinom hrane, no u njoj zasad uživaju samo novinari. Naime, ni do 19:30 u toj se prostoriji nije pojavio niti jedan član HDZ-a.

Bojan Ivošević, kandidat za Puljkova zamjenika, kaže da je lijepo vidjeti ovakve ankete, ali da euforiji nema mjesta te da čekaju službene rezultate. "Bili smo bliski raznim profilima birača koji dijele istu viziju Splita", rekao je Ivošević. 

Supredsjednica stranke Centar Dalija Orešković također je u Splitu, gdje je došla proslaviti Puljkovu pobjedu. Ne slaže se da je Puljak eksperiment. "Vrijeme eksperimentiranja s lošim političkim opcijama je prošlo", rekla je Orešković te pozdravila pobjedu novih, progresivnih stranaka. 

Rijeka: U okviru očekivanja

Marko Filipović, koji po anketama pobjeđuje na izborima za gradonačelnika Rijeke, rekao je da je rezultat u okviru njegovih očekivanja. "Ako tako ostane, a nema razloga da ne ostane, izlazne su ankete i u prvom krugu bile vjerodostojne", rekao je Filipović u prvoj reakciji za Novu TV. Dodao je da nastavljaju razgovore s prirodnim partnerima, sa svima od centra lijevo. "Sve ide u tom smjeru da ćemo imati stabilnu većinu u Gradskom vijeću", rekao je Filipović. 

"Obersnel je obilježio 21 godinu riječke politike, no ja sam Marko Filipović", rekao je novi riječki gradonačelnik. Primopredaja će se održati idućeg ponedjeljka, nakon čega starta na novoj funkciji. 

Miroslav Škoro Marko Filipović Foto: DNEVNIK.hr

U stožeru Davora Štimca atmosfera se polako popravlja, no on još tamo nije stigao da prokomentira rezultate izlaznih anketa.

Radić: Rezultat je fenomenalan

Ivan Radić, novi gradonačelnik Osijeka, ako je suditi prema projekcijama izlaznih anketa, prvi put je doveo HDZ na čelo toga grada. "Zadovoljni smo rezultatom, fenomenalan je, ali nema mjesta euforiji", rekao je Radić za Novu TV. 

Miroslav Škoro Marina Bešić Đukarić i Ivan Radić Foto: DNEVNIK.hr

Njegove su mu godine, kaže, prednost jer je Osijeku potrebna nova energija. 

Projekcije izlaznih anketa možete pratiti OVDJE

Pročitajte i ovo Lokalni izbori, ilustracija Iz minute u minutu Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, općina, selo, grad, županija

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević slikao se sa članicama Biračkog odbora REZULTATI LOKALNIH IZBORA Hrvatska je izabrala! Pogledajte tko će voditi vaš grad sljedeće četiri godine

Nakon objave prvih projekcija donosimo i prve reakcije izbornih stožera, a sve to možete pratiti uživo na našem portalu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene