Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u Drnišu

Djeca u vrtiću dobila pogače s logom HDZ-a, mnogi neugodno iznenađeni, a tu je još jedan problem: "Ne postoji ni deklaracija, nema niti datuma kad je napravljena, od kojih sastojaka"

Djeca vrtića u Drnišu dobila su uskršnje poklone - tradicionalne pogače s logotipom i čestitkom Hrvatske demokratske zajednice.

Vrtićka djeca iz Drniša uoči Uskrsa dobila su neprimjeren poklon. Kući su donijela tradicionalne pogače bez deklaracije, ali s velikim logotipom i čestitkom HDZ-a. Organizatori ove akcije, Šibensko-kninski ogranak ove stranke i lokalna Zajednica žena "Katarina Zrinski" danas izbjegavaju medije, ali je osuda njihova poteza stigla iz vrha HDZ-a.

''To je bio apsolutno nepromišljeni čin. Razumijem da su željeli djeci dati poklon, to je takvo vrijeme Uskrsa, ali stavljati stranački logo nije bilo previše promišljeno'', rekao je predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković.

Reagirala je i dječja pravobraniteljica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravomoćno osuđen Zoran Mamić odletio u Dubai: "Istina je. On je slobodan čovjek, u tome nema ništa sporno. Stvorila se velika fama"

Pročitajte i ovo Koronavirus, Hrvatska - 5 Hrvatska iz minute u minutu Veliki skok u jednoj županiji, uveli nove mjere. Zagreb odlučio hoće li prijeći na online nastavu

''Bez obzira tko je podijelio uskršnje pogače s logom stranke, djeci u dječjem vrtiću, to se nije smjelo dogoditi. Smatram, da prostori odgojno obrazovnih ustanova trebaju biti slobodni od svakog oblika političke promidžbe'', objašnjava pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević.

''Gradonačelnik je naš HDZ-ovac, oni financiraju, oni su vlasnici dječjeg vrtića koliko ja znam. Prema tome i to je nekako prihvatljivo'', rekla je Marija iz Drniša.

No, ako pitate ove mlade majke, neće vam skrivati nezadovoljstvo.

''Mislim da to nije prikladno baš. Ne bi ni ja svom djetetu dopustila baš da jede takvo nešto'', govori Matea.

Ravnateljica vrtića Niveska Vlaić, ujedno i tajnica drniškog HDZ-a danas bez komentara. Da je pogriješio, SMS porukom javnosti se ispričava Paško Rakić, kandidat za dožupana šibensko-kninskog.

''Ne slažem se s potezom bilo koje stranke da koristi i instrumentalizira djecu u političke svrhu, u stranačku promidžbu'', komentira gradska i županijska vijećnica Vlatka Duilo.

Upozoravaju i na još jedan ozbiljan problem ovog darivanja.

''Na pogačici uopće ne postoji deklaracija, znači nema niti datuma kad je napravljena, od kojih sastojaka. Apsolutno ničega. Znači na toj pogačici je ona umotana u celofanu, jedino šta je stalo je alem HDZ-a'', izjavio je Ante Galić iz MOST-a.

Stranačko darivanje i u Vodicama i Skradinu. Lokalnom članstvu packa i od vrha stranke.

I uoči nove predizborne kampanje pravobraniteljica apelira.

''Da se takve stvari ne rade, da se djeca ne uključuju u političku propagandu. A voditelje odgojno obrazovnih ustanova, roditelje i skrbnike djece, preporučam i pozivam da djecu zaštite od takvog oblika iskorištavanja'', rekla je Pirnat Dragičević.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene