Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neformalna kampanja već traje

Analiza Mislava Bage u Dnevniku Nove TV: Što nas sve očekuje na predstojećim lokalnim izborima?

Aktualno Galerija Videozid Mislava Bage o nadolazećim lokalnim izborima - 1 Videozid Mislava Bage o nadolazećim lokalnim izborima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Videozid Mislava Bage o nadolazećim lokalnim izborima - 2 Videozid Mislava Bage o nadolazećim lokalnim izborima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Videozid Mislava Bage o nadolazećim lokalnim izborima - 3 Videozid Mislava Bage o nadolazećim lokalnim izborima - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Videozid Mislava Bage o nadolazećim lokalnim izborima - 4 Galerija 1/4 >>
Hvatska se nalazi pred lokalnim izborima. Neformalna kampanja traje već mjesecima. Oni koji idu u utrku puno toga i formalno moraju ispuniti kako bi ušli u završnicu, a neki od njih možda i pobijedili.

Pred Hrvatskom su 8. lokalni izbori od neovisnosti. Od 2009. biramo neposredno lokalnu vlast - prije 4 godine izabrano je 40 posto novih gradonačelnika.

Pročitajte i ovo Slaven Hojski - 1 MILETIĆ POBIJEDIO ZA 54 GLASA IDS i SDP poslali prigovore na rezultate izbora: "Svatko od njih tvrdi da ima dokaze da su određeni listići koji su proglašeni važećima - nevažeći" Bojan Ivošević Otkrio detalje iz djetinjstva Tko je Bojan Ivošević? Trpio nasilje u djetinjstvu jer mu je otac Srbin, a kampanju mu je obilježio antisemitski komentar

Iako smo već odavno u kampanji, prvi rokovi počinju teći kada Vlada raspiše izbore i to je 14 dana u kojima se moraju obaviti neke tehničke stvari.

Za početak svi moraju prikupiti potpise ako žele biti župani, gradonačelnici i načelnici. Naravno, sve pod strogim epidemiološkim mjerama.

Najgori posao je pred onima koji žele voditi metropolu - moraju prikupiti 5000 potpisa. Svi prije početka kampanje moraju otvoriti i poseban račun. Najviše mogu potrošiti u Zagrebu, i do pola milijuna za kampanju.

DIP će kao i svaki put dosad objaviti biračka mjesta. Na Banovini zbog potresa 26 biračkih mjesta bit će praktički smještano u šator.

Dana 29. travnja objavljuju se liste kandidata za župane, gradonačelnike i općinske načelnike, ali i skupštine i gradska i općinska vijeća.

Puno kandidata, malo fotelja

A što se sve bira? 20 župana i gradonačelnika Zagreba, 127 gradonačelnika te 428 općinskih načelnika. Naravno, ne treba govoriti da se prava financijska moć nalazi u Zagrebu. Ima proračun kao ostatak Hrvatske.

Ali biramo i vojsku vijećnika od županija, gradova i općina. Sve to koštat će nas sljedeće četiri godine četrdesettak milijuna kuna. A na dan izbora imat ćemo diljem Hrvatske 1232 glasačka listića.

Ono što ustvari već traje mjesecima, a zove se početak kampanje počinje 1. svibnja.

A sedam dana prije izbora, kandidati moraju objaviti privremena financijska izvješća. U njima na žalost nećete naći puno toga. Prava izvješća objavljuju se mjesec dana nakon izbora.

Iako mnogi smatraju da to više nema smisla i ove godine ćemo imati izbornu šutnju koja počinje 15. 5. i traje do 16. 5. u 19.00 sati.

Za razliku od ostalih izbora, na ovima 16. 5. možemo glasovati samo u mjestu svog prebivališta. Dakle odete li na vikendicu ili na more, vaš glas propada.

Bit će i gužva s listićima na biralištima. Stanovnici metropole dobit će 4 listića - za gradonačelnika, skupštinu, mjesne odbore i gradske četvrti.

Tamo gdje biramo i predstavnike manjina imat ćemo i do 7 listića. Kao i na prošlim izborima, i na ovima na listama mora biti najmanje 40 posto žena.

Puno je novih lica, ali i starih veterana

Prije četiri godine u prvom krugu pobijedilo je 12 župana, 73 gradonačelnika te 326 općinskih načelnika. Riječ je uglavnom bila o političkim veteranima koji su osvojili treći, četvrti, a neki i peti mandat, neki čak i šesti mandat kao zagrebački župan Kožić.

Hoće li kao prije 4 godine izbori biti gotovi u prvom krugu? Naime, tada u 45 gradova i općina izbori su završili u prvom krugu budući da je bio samo jedan kandidat.

Svi oni koji ne uspiju 16. svibnja imaju drugu šansu 30. svibnja u drugom krugu gdje ulaze dva kandidata s najviše glasova. Pobjeđuje onaj koji dobije i jedan glas više. A taj festival demokracije koštat će nas 100 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene