HZJZ je izdao nova pravila - u crkve će se ulaziti bez svete vode, a sjedati prema uputama svećenika ili redara.


Mise u crkvama više neće izgledati kao nekada. Ulazit će se bez svete vode, a vjernici će sjedati prema uputama svećenika ili redara. Đakovačka katedrala, koja inače može primiti do 4000 vjernika, imat će najviše 500 mjesta. Koristit će se i crkvena dvorišta, trgovi, a misa pratiti uz razglas. Nacionalni stožer nije ograničio broj vjernika.

Srž okupljanja tako se neće mijenjati, no liturgijski propisi bit će prilagođeni epidemiološkima. Velečasni Ivan Jurić, župnik župe Preslavnog imena Marijina u osječkom Donjem gradu kaže da se raduje nedjeljnoj misi.

Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević objasnila tko sve sada treba nositi maske: "Kontakt? To je ono što ćemo na duže vrijeme zaboraviti"

Crkva, ilustracija Crkve dobile upute za organizaciju misa: Na ulazu dezinficijens umjesto svete vode, broj vjernika nije ograničen

''Bit će regulacije, ali mislim da neće biti ništa teško. Držat ćemo se propisanog razmaka. Na klupama će biti označeno gdje se može sjesti. Oni koji ne budu stali crkvu, stajat će izvan nje. Zvučnici su već davno postavljeni i čekaju vjernike'', kaže vlč. Jurić.

Dodaje kako ne vjeruje da će prve nedjelje vjernici požuriti u crkvu zbog straha, ali smatra da će se s vremenom ljudi tog straha osloboditi. Zbora neće biti, ali na misi će biti orguljaš, pa će vjernici moći pjevati.

Velečasni Jurić kaže da će se redari brinuti o tome da ne bude narušavanja propisanih pravila. Kada je riječ o skraćivanju misa, kazao je da neće biti maratonskih misa.

Velika okupljanja poput krizmi i prvih pričesti, kaže župnik, odgodit će se. ''To će vjerojatno na jesen. Što se tiče krštenja i vjenčanja, to će biti. Neće biti više kao prije, ali svega će biti, možda na jedan drugi način'', poručio je župnik Ivan Jurić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr