Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zoom intervju za dnevnik.hr

Pitali smo Alemku Markotić ono što ste mislili da nikad nećemo pitati, a otkrila nam je i koju će mjeru prvo iskoristiti

Intervju Alemke Markotić za Dnevnik.hr
Intervju Alemke Markotić za Dnevnik.hr DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Alemka Markotić Alemka Markotić Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić - 2 Alemka Markotić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Foto: DNEVNIK.hr +0 Intervju Alemke Markotić za Dnevnik.hr Galerija 1/4 >>
U prvom zoom intervjuu na DNEVNIK.hr-u gošća je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić. Odgovorila je na pitanje trebaju li djeca u vrtiće i škole, a pitali smo ju i ono što ste mislili da nećemo.

Od ponedjeljka počinje popuštanje mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije koronavirusa. Neki su jedva dočekali, drugi kažu da je prerano.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Kamen, krš i maslina' VIDEO Koronaparty uz hit Mate Bulića usred Zagreba: "Sve mjere ispadaju farsa. Što da mislimo mi koji ih se pridržavamo?" Slika nije dostupna Prijeti i novčana kazna Vlasti izgubile spor: Moraju izmijeniti zakonski okvir za mjere protiv COVID-a ili ih ukinuti u roku od 30 dana

Je li odluka o popuštanju mjera donesena u pravo vrijeme?

U redu je da se počne s popuštanjem mjera u fazama, ali to što će nešto biti dopušteno, to ne znači da sve moramo iskoristiti.

Brojna smo pitanja prikupili tijekom dana preko društvenih mreža. Najavljen je bio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, ali je imao neodgodive obveze. Naše čitatelje najviše zanima trebaju li djecu slati u vrtiće i škole jer ne žele preuzeti odgovornost.

Hoće li preporuka Stožera biti da djeca idu u škole s obzirom na to da najmanji ne znaju što znači držati razmak i koliko je to - dva metra?

''Za djecu s kroničnim bolestima ili djecu čiji su roditelji kronični bolesnici ili ako imaju starije bolesne ukućane nije najpametnije da idu u kolektive'', objasnila je doktorica.

Profesorica Markotić rekla je da se serološka testiranja već provode u Infektivnoj klinici, potom će testirati korisnike domova za starije, a onda određeni uzorak i u općoj populaciji.

Na cijeli niz pitanja koja smo dobili poput kada će se otvoriti autoškole, fitnes centri, teretane, ili što je s vjenčanjima planiranima za jesen, profesorica Markotić je odgovorila da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. ''Oni koji su najasen nešto planirali mogu imati sreću da im se to i omogući. Nažalost, neke će stvari ljudi sami morati procijeniti'', rekla je i dodala da je dugoriočno jako teško prognozirati. ''To je kao da me pitate kakvo će vrijeme biti u rujnu u Hrvatskoj'', slikovito je opisala.

Je li već isplanirala koju će od ''relaksiranih mjera'' iskoristiti?

Ključno pitanje koje nam je poslala jedna čitateljica, a zapravo sve zanima jest – ''Kada će sve opet biti normalno?''. Markotić kaže da je to prekrasno pitanje na koje bismo svi htjeli čuti taj odgovor i nema nikoga na svijetu tko odgovor može dati. ''Hrvatska je na dobrom putu prema tom odgovoru, ali ne može samo nama biti dobro, a ostatku svijeta ne'', poručila je.

Dobili smo i niz pitanja koja počinju sa ''znamo da nećete to pitati'', pa smo ih odlučili demantirati


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene