Nastavlja se pustošenje u trgovinama, ljekarnama i na tržnicama. Promet u trgovinama dvostruko je veći nego lani u ovo vrijeme, a građani gomilaju zalihe za slučaj da neće moći van.

Galerija


Iz trgovačkih centara u subotu se gužva preselila na zagrebačke tržnice. Najveća gužva bila je na mesu te su se nakon nekoliko sati mesnice već zatvorile. Veća gužva nego inače bila je i na tržnici u Zadru, gdje još nije zabilježen slučaj koronavirusa.

Vezani članci Koronavirus u Hrvatskoj Preminula žena (89): Njezin unuk pozitivan nakon leta s radnicima iz Švedske, zaražena cijela obitelj Ulica, ilustracija Trgovine opet mogu raditi nedjeljom! U Hrvatskoj drugi dan zaredom nema novooboljelih, jedna osoba preminula

"Preozbiljno smo shvatili ovu situaciju pa stvaraju zalihe. Meni dobro dođe da idem što prije kući", rekao je prodovač Tinerko.

Posve druga slika mogla se vidjeti u Samoboru. Dio tržnice subotom neko vrijeme neće raditi, što je najveći problem prodavačima.

"Subota je dan kad je trećina tjednog prometa. Budimo realni", rekla nam je prodavačica. Ipak, građani su unatoč virusu vrijeme provodili i na subotnjoj kavi: "U zatvorene prostore ne želim više ulaziti, ali možemo na sunce i na friški zrak izaći. Nadam se da je zdrav", rekla je Sandra.

I u Puli se uživalo na svježem zraku, ali je na splitskoj rivi ipak manja gužva.

"Ne bižim još, ali kad mi ministar kaže da ima korone u Dalmaciji, onda neću više izlaziti", u Splitu nam je rekao Toni.

Pokrenuta Facebook grupa "Jedni za druge"

Čini se da se za koronavirus priprema cijela Hrvatska budući da je u petak je izdano dvostruko više računa u trgovinama nego u isto vrijeme lani. Nutricionistica Karmen Matković Melki tvrdi gomilanje brašna, tjestenine i ulja nije dobro za imunitet.

"Zapravo nam ne daju nam sve nutrijente za borbu protiv bilo kakve viroze. Postoji konzervirano voće i povrće, prvenstveno smrznuto, ukiseljeno", rekla je.

O tome je, htjeli ili ne, moralo razmišljati više od 6000 osoba koje su završile u samoizolaciji, uglavnom nakon nekog puta.

"Mi nemamo nikakve simptome niti smo bili u kontaktu s nekim zaraženim koronavirusom. Bitno je da na ovaj način se ponašamo odgovorno i štitimo sve druge", rekao nam je Karlo, koji je u samoizolaciji.

Ljudima koji ne mogu van po namirnici odlučili su pomoći studenti koji su na Facebooku otvorili grupu "Jedni za druge" i u nekoliko im se sati odazvalo na stotine volontera.

"Mi smijemo izlaziti van, ali postoje ljudi koji ne smiju. Imamo viška vremena, imamo bicikle, pa zašto ne pomoći ljudima?", rekla je studentica Lucia Luque Akrap.

Slične akcije pokreću se i u gradovima poput Zaprešića i Rijeke. Na cijeni su zajedništvo i optimizam.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr