Obavijesti Video Pretražite Navigacija
porast broja oboljelih u Italiji

Oglasili se i u Istri o koronavirusu: "Učenici pulske gimnazije mogu se vratiti na nastavu"

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije
Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Korona virus, ilustracija Korona virus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija Koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Korona virus se širi Kinom - 5 Galerija 1/4 >>
Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u 15 je sati održao tiskovnu konferenciju vezano uz mjere zaštite od koronavirusa koji se ubrzano širi u susjednoj Italiji.

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije kazao je kako se kontroliraju svi ulasci osoba s rizičnog područja. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobra epidemiološka situacija Istarski stožer odlučio: Od 22. veljače i srednjoškolci na nastavi u razredima Učenici, ilustracija - 2 Popuštanje mjera Od idućeg tjedna učenici svih razreda vraćaju se u škole? Dvije županije ostaju na oprezu: "Situacija u okruženju veoma je zabrinjavajuća"

Istaknuo je i kako je došlo do izmjene protokola te se sve mjere odnose na osobe koje dolaze iz rizičnog područja.

"Od danas ujutro granična policija i sanitarna inspekcija kontroliraju sve ulaske osoba s rizičnog područja", rekao je Stojanović i dodao da se zdravstveni nadzor primljenjuje na zdrave osobe koje dolaze iz rizičnog područja koje imaju obvezu 14 dana biti u kućnom boravku. 

Rekao je i kako je osoblje pulske bolnice prošlo sve potrebne edukacije te je bolnica spremna za prvi prijem oboljelih.

"Mi se nalazimo u blizini rizičnog područja, a veći rizik je i zbog kretanja naših ljudi između Hrvatske i Italije. Ne možemo zaustaviti život.", rekao je. 

Stojanović je također rekao i kako se učenici iz pulske gimnazije sutra mogu vratiti na nastavu. 

Podsjetimo, u susjednoj Italiji zabilježeno je više od 220 slučajeva zaraze, a raste i broj mrtvih. 

Kako će točno funkcionirati mjere i nadzor na granicama danas je na presici Ministarstva objasnio Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

"Navedene pokrajine proglašene su područjima na kojima se uvode posebne mjere, a one se mogu i proširiti i na druge pokrajine. Mjere će se vjerojatno morati proširiti i na pokrajine Emilia Romagna i Piemont. Granična policija pitat će ljude dolaze li iz tih područja te će u tom slučaju biti izdano rješenje o epidemiološkom nadzoru. Epidemiolog će provjeravati zdrave osobe koje se vraćaju iz tih pokrajina sljedećih 14 dana. Uzorci osoba sa simptomima bit će odmah poslani na analizu. Kad je riječ o zdravim osobama koje dolaze u Hrvatsku na jedan dan, ako izjave da nemaju simptome, one će dobiti dozvolu da uđu u Hrvatsku i isti dan se vrate u Italiju. Za osobe sa simptomima to neće biti moguće te će one biti pod kontrolom ili u Hrvatskoj ili u Italiji. Razmatra se proširenje karantene te se traže nove lokacije, poput hotela ili odmarališta na izoliranim mjestima u Hrvatskoj. Samo mjerenje temperature na granici nije pretjerano učinkovito te se apelira na iskrenost svih osoba koje ulaze u Hrvatsku", rekao je Capak.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene