Presica Zagrebačkog stožera civilne zaštite
Presica Zagrebačkog stožera civilne zaštite Foto: DNEVNIK.hr

Zagrebački stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je najnovije informacije o koronavirusu u metropoli. Najavili su veliku novost za testiranja.


U posljednja 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 580 slučajeva zaraze koronavirusom. Brojka je i dalje velika, ali je broj novih slučajeva ipak manji nego dan ranije, kad je bilo čak 705 novozaraženih.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Treći val korone možda je već stigao: Jedna europska zemlja javlja o ekstremnom riziku, druga bilježi najveći pad broja stanovnika od Drugog svjetskog rata Koronavirus u Njemačkoj, ilustracija Pod drastičnim mjerama zabilježili crni rekord: Zbog malog broja testiranih brojke bi mogle biti i mnogo gore

U COVID- ambulantama pomoć je potražila 671 osoba, u 13 slučajeva određena je mjera samoizolacije te je 690 osoba upućeno na testiranje.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je i dalje loša epidemiološka situacija. ''Sustav funkcionira otežano, opterećen je. Imamo potrebu za striktnim pridržavanjem protuepidemijskih mjera'', poručio je.

Glavna sestra Andrije Štampara Cecilija Rotim rekla je da je određena mjera samoizolacije za 894 osobe. Većina novooboljelih kontakti su ranije zaraženih, 18 korisnika domova za starije je zaraženo, jedna je osoba preminula. Pojavila se korona u jednom gradskom domu, ali pročelnica Romana Galić kaže da je sve pod kontrolom.

Nova pravila za testiranje

Novo radno vrijeme za testiranje na Štamparu je od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati, a nedjeljom i blagdanima od 8 do 10 sati. Od ponedjeljka se putem platforme na internetskoj stranici svi moraju naručiti za testiranje.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić rekla je da se Advent sigurno neće održati na način na koji smo navikli, ali se razrađuju različiti modeli organizacije. Sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Najavila je da će od večeras za 30 posto povećati broj linija autobusa prema gradskim grobljima, a dan uoči i na dan Svih svetih 1. studenog uvode se i izvanredne linije.

Na pitanje hoće li biti novih mjera za Zagreb, rečeno je da o tome odlučuju epidemiolozi. Rotim je rekla da se zasad neće donositi nove mjere i apelirala je na građane da izbjegavaju veća okupljanja. Nema posebnih žarišta u glavnome gradu.

''S obzirom na velik broj slučajeva, epidemiolozi ne stignu obraditi sve kontakte u 24 sata. Očekujemo i veće brojeve. Moramo povećati resurse, zdravstvene kadrove koji će nam pomoći pratiti kontakte ili mijenjati strategiju", poručila je za Dnevnik Nove TV zamjenica ravnatelja NZJZ-a Sandra Šikić.