Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PO HITNOM POSTUPKU

Dobre vijesti u borbi protiv korone: WHO odobrio kinesko cjepivo Sinovac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je u utorak hitno odobrenje za kinesko cjepivo Sinovac protiv COVID-19, objavila je ta UN-ova agencija.

Stručno povjerenstvo WHO-a je preporučilo to cjepivo koje se daje u dvije doze u razmaku od dva do četiri tjedna osobama starijima od 18 godina.

To je drugo kinesko cjepivo koje je odobrio WHO, što znači da je ono sada uključeno u međunarodni sustav Covax za raspodjelu cjepiva, posebice siromašnijim zemljama.

"Svijet očajnički treba puno cjepiva protiv covida-19 u suočavanju s golemim nejednakostima u svijetu", izjavila je doktorica Mariangela Simao, zamjenica direktora WHO-a zadužena za pristup lijekovima.

WHO je još 7. svibnja odobrio Sinopharm, još jedno kinesko cjepivo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAŽELIO PROSPERITET I BLAGOSTANJE Patrijarh Porfirije čestitao Tomaševiću na pobjedi stihovima Johnnyja Štulića: ''Kada Zagreb izranja iz sna''

Pročitajte i ovo Dijana Zadravec POTVRDILI SMJENU Zadravec o odluci Upravnog vijeća: "Nisam iznenađena, očekuje da sud prepozna njenu nezakonitost"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba s drugim valom Epidemija užasa u Indiji: Dvojica uhićena nakon što je objavljena snimka na kojoj umrlog s koronom bacaju u rijeku

Učinkovitost Sinovaca je 57 posto u sprečavanju simptomatskih slučajeva COVID-19 i 100 posto u izbjegavanju najtežih oblika i hospitalizacija, naveo je WHO. Učinkovitost za starije od 60 godina nije procjenjivana.

Cjepivo inaktiviranog tipa se lako skladišti, pa je posebno prikladan za siromašne zemlje, naglašava agencija.

Organizacija je također dala zeleno svjetlo cjepivu Moderne, Pfizer-BioNTecha, dva cjepiva AstraZenece proizvedena u Indiji i Južnoj Koreji te za cjepivo Johnson & Johnsona.

Sinovac se već koristi u 22 države, osim Kine u Tunisu, Čileu, Brazilu, Indoneziji, Meksiku, Tajlandu i Turskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene