Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: Afp

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) analizirali su u ponedjeljak AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 kojega je djelotvornost upitna za starije osobe i za južnoafrički soj virusa, a Južnoafrička Republika je čak prekinula kampanju cijepljenja.


Cjepivo AstraZenece/Oxforda kojim je Velika Britanija još u prosincu prva masovno cijepila svoje stanovnike, odobrilo je još nekoliko zemalja i Europska unija. No neke su vlade odlučile preporučiti ga samo za mlađe od 65, pa i 55 godina jer nije bilo dovoljno podataka o njegovoj djelotvornosti za starije.

U nedjelju je Južnoafrička Republika otkazala početak svoje kampanje cijepljenja s milijun doza AstraZenecina cjepiva, predviđen ovih dana, nakon studije koja je otkrila njegovu "ograničenu" djelotvornost protiv domaćeg soja virusa.

Prvi rezultati te studije pokazuju da je cjepivo djelotvorno tek 22 posto protiv blažih oblika južnoafričkog soja. Još nema nikakvih rezultata o njegovoj djelotvornosti protiv težih oblika.

"Prerano je da bismo odbacili ovo cjepivo" koje je "važan dio globalnog odgovora na sadašnju pandemiju", istaknuo je Richard Hatchett, voditelj CEPI-ja, istraživačkog odjela mehanizma Covaxa koji je uspostavio WHO želeći zajamčiti poštenu raspodjelu sredstava za borbu s covidom-19.

Bernard Kaić Epidemiolog objasnio zašto je bolje cijepiti se sada AstraZenecom nego čekati red za učinkovitije cjepivo: "Ako to ne učinimo, velik broj ljudi može umrijeti"

"Najvažnije je što bolje se koristiti alatima koje imamo", istaknuo je na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

"Mislimo ipak da će naše cjepivo štititi od težih oblika bolesti", rekao je pak glasnogovornik AstraZenece.

Marija Bubaš, voditeljica Službe za medicinu rada HZJZ-a Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o cjepivu AstraZenece: "Ono štiti od smrti i teških oblika bolesti, ali ne postoji 100 posto garancije za ništa u životu"

S prosječnom djelotvornošću koja je trenutačno 70 posto, cjepivo AstraZenece/ Oxforda je zasad manje uvjerljivo od Pfizer/BioNTechova ili Modernina koji su djelotvorni više od 90 posto.

No ovo cjepivo se koristi klasičnom tehnologijom, što ga čini jeftinijim i jednostavnijim za skladištenje jer se može čuvati u hladnjaku, a ne na vrlo niskoj temperaturi, pa je stoga prikladnije za kampanje masovnog cijepljenja.