Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro platforma za prijavu građana

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o cjepivu AstraZenece: "Ono štiti od smrti i teških oblika bolesti, ali ne postoji 100 posto garancije za ništa u životu"

O kritikama koje stižu na račun cjepiva AstraZenece i preporuka da se njime ne cijepe stariji od 65 godina reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s Marijom Bubaš iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pacijenti žele informacije i žele objašnjenja. Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš im poručuje: "Sva cjepiva pa i ono AstraZenece štite od smrtnog ishoda i 100 posto štite od teških oblika bolesti.  To je upravo ono što želimo izbjeći. Generaciji mojih roditelja i mlađima poruka - uzmite prvo što vam dođe pod ruku". 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna četiri osobe umrle Još jedna europska zemlja produljila obustavu primjene AstraZenece: "Sumnjamo na vezu cjepiva i teških nuspojava" Slika nije dostupna Kompanija diže cijenu? Stručnjak koji je razvio cjepivo AstraZenece otkrio frustraciju kompanije: "Proizvode najviše, ne gomilaju zaradu. Dosta je!"

Na pitanje hoće li oni koji prime cijepivo dobiti i COVID-19, Bubaš kaže kako zasada nema podataka o takvim slučajevima. 

"Takvi podaci će se tek prikupljati, ali očekujem da će takvi slučajevi biti blaži oblici bolesti. Sve je novo, zaključivat ćemo kad ćemo imati više informacija, no mislim da će to biti vrlo mali broj slučajeva", kaže Bubaš. 

U znanstvenoj zajednici, kaže, govori se da cjepiva štite 100 posto od smrtnog ishoda i težih oblika bolesti, no Bubaš napominje: "Vjerujem da je to tako, no 100-postotna garancija za ništa u životu, nažalost, ne postoji. Kad ste čuli da vam je netko u životu 100 posto garantirao nešto? Čuli ste sad ovo od mene, ali cijepljenje tome služi."

Kazala je kako će digitalna platforma za prijavu građana zainteresiranih za cijepljenje biti gotova krajem ovog tjedna ili početkom idućeg. 

"Pacijenti će moći birati cjepivo i nadam se da nitko neće odlučiti čekati Pfizer i propustiti priliku da bude zaštićen", kazala je Bubaš. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene