Borba protiv koronavirusa mogla bi biti motor pokretač poljoprivrede. Domaći proizvođači neće više u utrku s uvoznom robom, a Hrvati će jesti više domaće. U borbi protiv krize pomaže im i Vlada koja je donijela novi paket mjera za poljoprivrednike kako bi se ublažile posljedice te olakšao plasman proizvoda.

Galerija +0 Tržnica, Ilustracija - 2

Denis Škorvaga, vlasnik OPG-a, u svom plasteniku ima 2000 glavica salate koje čekaju kupce jer na tržnicu ne mogu. ''Jako teško opstajemo jer nemamo gdje plasirati svoje proizvode'', kaže Škorvaga.

Vezani članci Ilustracija Više od 13.000 ljudi preminulo od korone u gotovo tjedan dana: Bolnice i pogrebne tvrtke pretrpane Ilustracija Stožer objavio nove podatke o zaraženima koronom: Provjerite stanje po županijama

Kako bi poljoprivrednicima olakšala situaciju, Vlada je uskočila s novim paketom mjera. ''Nastojimo pomoći voćarima i povrtlarima i suradnjom s trgovačkim lancima'', kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Taj potez Vlade, kažu poljoprivrednici, ne ide im u prilog.

''Veliki trgovački lanci nas ucjenjuju cijenama. Daju 4 kune po kilogramu. Ispada da je glavica salate oko 2 kune, a oni će ju prodavat po 8 ili 9 kuna'', kaže Denis Škorvaga. 8:18

Problemi s digitalnom tržnicom

Jedna od mjera je i osnivanje digitalne tržnice za koju ovi proizvođači nemaju riječi hvale. ''Imamo jako puno narudžbi. Primjerice, 3 glavice salate na 5. kat 30 kilometara od nas. To je jako nepraktično za nas, ali pokušavamo se snaći na sve moguće načine'', objašnjava Škorvaga.

Jedini spas vide u povratku na tržnicu. ''Mi ne možemo dalje ulagati jer smo očekivali prinos, a mi to sad nismo dobili i nemamo pojma kako ćemo dalje'', rekla je Blaženka Škorvaga.

Ako situacija s koronavirusom uistinu potraje, u problemima će biti i mljekari kojih je sve manje, a oni koji su opstali tek su se oporavili od krize iz 2008. godine. Smatraju da su to i tada mogli izbjeći da je ministarstvo imalo sluha. ''Nisu imali razumijevanja i doživjelo smo gotovo 40 % pad proizvodnje mlijeka. U ovom trenutku se bojimo iste stvari'', kaže mljekar Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda.

Mljekari u čudu

I dok se Vlada hvali i mjerama otkupa viškova mlijeka, mljekari su u čudu. ''Hrvatska ima ispod 50 % dostatnosti svoje vlastite proizvodnje. Ta mjera me malo začudila, ali ne znam otkud viškovi kad nemamo ni polovičnu proizvodnju za potrebe koje imamo'', govori Kolak.

Mljekari nude i mjere koje bi im uvelike pomogle. ''Obustava obveze plaćanja mirovinskog, zdravstvenog, oslobađanje vodnog doprinosa, oslobađanje koncesijskih naknada i zakupa zemljišta. Sve ono što bi u ovom trenutku moglo pomoći, a odnosi se na direktan trošak poljoprivrednih proizvođača'', objasnio je Branko Kolak.

Svake godine Hrvatska izgubi oko 10 % proizvodnje mlijeka, a mljekari najavljuju i drastičniji pad, ne poduzmu li se hitne mjere.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju