Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove mjere za poljoprivrednike

Vlada suradnjom s trgovačkim centrima nastoji pomoći poljoprivrednicima, oni poručuju: ''Veliki lanci nas ucjenjuju cijenama''

Tržnica, Ilustracija - 2
Tržnica, Ilustracija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Tržnica, Ilustracija - 2 Galerija 1/1 >>
Borba protiv koronavirusa mogla bi biti motor pokretač poljoprivrede. Domaći proizvođači neće više u utrku s uvoznom robom, a Hrvati će jesti više domaće. U borbi protiv krize pomaže im i Vlada koja je donijela novi paket mjera za poljoprivrednike kako bi se ublažile posljedice te olakšao plasman proizvoda.

Denis Škorvaga, vlasnik OPG-a, u svom plasteniku ima 2000 glavica salate koje čekaju kupce jer na tržnicu ne mogu. ''Jako teško opstajemo jer nemamo gdje plasirati svoje proizvode'', kaže Škorvaga.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Kako bi poljoprivrednicima olakšala situaciju, Vlada je uskočila s novim paketom mjera. ''Nastojimo pomoći voćarima i povrtlarima i suradnjom s trgovačkim lancima'', kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Taj potez Vlade, kažu poljoprivrednici, ne ide im u prilog.

''Veliki trgovački lanci nas ucjenjuju cijenama. Daju 4 kune po kilogramu. Ispada da je glavica salate oko 2 kune, a oni će ju prodavat po 8 ili 9 kuna'', kaže Denis Škorvaga. 8:18

Problemi s digitalnom tržnicom

Jedna od mjera je i osnivanje digitalne tržnice za koju ovi proizvođači nemaju riječi hvale. ''Imamo jako puno narudžbi. Primjerice, 3 glavice salate na 5. kat 30 kilometara od nas. To je jako nepraktično za nas, ali pokušavamo se snaći na sve moguće načine'', objašnjava Škorvaga.

Jedini spas vide u povratku na tržnicu. ''Mi ne možemo dalje ulagati jer smo očekivali prinos, a mi to sad nismo dobili i nemamo pojma kako ćemo dalje'', rekla je Blaženka Škorvaga.

Ako situacija s koronavirusom uistinu potraje, u problemima će biti i mljekari kojih je sve manje, a oni koji su opstali tek su se oporavili od krize iz 2008. godine. Smatraju da su to i tada mogli izbjeći da je ministarstvo imalo sluha. ''Nisu imali razumijevanja i doživjelo smo gotovo 40 % pad proizvodnje mlijeka. U ovom trenutku se bojimo iste stvari'', kaže mljekar Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda.

Mljekari u čudu

I dok se Vlada hvali i mjerama otkupa viškova mlijeka, mljekari su u čudu. ''Hrvatska ima ispod 50 % dostatnosti svoje vlastite proizvodnje. Ta mjera me malo začudila, ali ne znam otkud viškovi kad nemamo ni polovičnu proizvodnju za potrebe koje imamo'', govori Kolak.

Mljekari nude i mjere koje bi im uvelike pomogle. ''Obustava obveze plaćanja mirovinskog, zdravstvenog, oslobađanje vodnog doprinosa, oslobađanje koncesijskih naknada i zakupa zemljišta. Sve ono što bi u ovom trenutku moglo pomoći, a odnosi se na direktan trošak poljoprivrednih proizvođača'', objasnio je Branko Kolak.

Svake godine Hrvatska izgubi oko 10 % proizvodnje mlijeka, a mljekari najavljuju i drastičniji pad, ne poduzmu li se hitne mjere.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene