Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija
Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Foto: Afp

Latvijska vlada odlučila je u srijedu da cijepljenje protiv COVID-19 bude obavezno za djelatnike u zdravstvu, obrazovanju i socijalnim službama.


Također, članovi vlade složili su se da će u ostalim sektorima nakon 1. listopada poslodavci moći otpustiti radnike koji nisu cijepljeni. No to će stupiti na snagu tek nakon što to usvoji latvijski parlament.

Vezani članci Koronavirus, Srbija Loše vijesti iz susjedne zemlje: Srbija na rubu psihološke granice od 8000 žrtava korone Koronavirus, ilustracija Raste broj pacijenata na respiratorima. Pogledajte kakvo je stanje u vašoj županiji

"Raspravljali smo o poticajima kojima bismo promovirali cijepljenje. Vidimo da je u tijeku informacijska kampanja, a ovaj prijedlog zakona ima cilj da ljudi promijene svoje ponašanje", izjavio premijer Krisjanis Karins.

Cijepljenje protiv COVID-19 slabo napreduje u Latviji, zemlji s nešto manje od dva milijuna stanovnika, i dosad je tek trećina populacije primila barem jednu dozu cjepiva.

Iako je broj zaraženih u opadanju već tjednima, uočeno je povećanje onih koji su zaraženi delta-varijantom, opasnom zbog toga što se brzo širi, pa je tako 54 posto novozaraženih delta-varijantom.