Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osigurat će se još kreveta

Nakon sastanka Stožera s ravnateljima: Uvodi se jedna novost u bolnice, a epidemiolozima će pomagati i liječnici opće prakse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak sastali su se s ravnateljima bolnica. Nakon sastanka je Beroš otkrio da će se formirati sekundarni centri unutar KBC-a. Epidemiolozima će u hvatanju kontakta zaraženih pomagati i druge struke, poput liječnika opće prakse.

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak sastali su se s ravnateljima bolnica putem Zooma.

Pročitajte i ovo Marija Bubaš KOMENTIRALA I ČETVRTI VAL Capakova pomoćnica zadarskoj konobarici: "Može netko odbiti nositi masku, ali onda bi trebao raditi negdje drugdje" Slika nije dostupna "To me kao čovjeka boli" Beroš o incidentu u kafiću: "Ispričavam se ako je imala zdravstvene tegobe. Ali ni kolegica nije imala masku..."

Tema razgovora s vodećim ljudima bolnica bila je strategija i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih i hospitaliziranih zbog koronavirusa.

Nakon sastanka Beroš je rekao da su zaključili da se mora povećati broj kreveta u kliničko-respiratornim centrima. ''Svi centri moraju povećati svoje izolatorne kapacitete za primanje većeg broja oboljelih'', rekao je.

Novost je da će se formirati sekundarni centri za prihvat oboljelih unutar velikih centara, o čemu će se dogovarati na razini županija. ''Ukupan kapacitet je oko 3000 kreveta, pa mislimo da bi one teže oboljele trebalo smjestiti u te regionalne centre'', objasnio je Beroš. 

Posebna pozornost zdravstvenim djelatnicima

Dodao je da je veću brigu potrebno posvetiti zdravstvenom kadru. ''Činjenica je da se i liječnici i sestre također razbolijevaju i to bi moglo predstavljati ograničavajući faktor'', kaže Beroš.

KBC Dubrava u Zagrebu ipak neće postati COVID centar, zaključeno je na sastanku. ''Sad nam se ta opacija malo mijenja. Aktivirat ćemo dodatne krevete, ali ćemo također u C bloku ostaviti odvijanje uobičajenih zdravstvenih aktivnosti, koliko god je to moguće'', rekao je ministar zdravstva.

''Ono što je različito proljetos i sada je činjenica da su proljetos ulazi virusa u zdravstveni sustav bili rjeđi i pojedinačni, a posljednjih nekoliko dana su učestali i širi, obuhvaćaju nekad i više odjela'', istaknuo je Beroš.

Druge struke pomagat će epidemiolozima

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak nakon sastanka je istaknuo da se razgovaralo i o važnim temama za dijagnostiku. Rekao je da je Ministarstvo zdravstva potpisalo više od 100 dozvola suglasnosti za zapošljavanje drugih struka u javno zdravstvo kako bi se pomoglo epidemiolozima. 

Dogovoreno je da će liječnici primarne zdravstvene zaštite epidemiolozima pomagati s upisom kontakata zaraženih osoba, ali i traženju kontakata kada se radi o kontaktima njihovih pacijenata. 

Capak je otkrio i da se razgovaralo o brzim testovima, koje neke ustanove već reklamiraju. Zaključeno je da ti testovi nisu dovoljno pouzdani, no može ih se koristiti u nekim hitnim situacijama. ''A nakon toga je rezultate potrebno potvrditi PCR-om'', rekao je.

Dodatne lokacije za testiranje

Ravntelj HZJZ-a je poručio i da se, nakon velike gužve koja se na Štamparu dogodila ovog vikenda, ubrzano radi na pokretanju dodatnih lokacija za testiranje u Zagrebu.

Beroš se osvrnuo i na jutrošnji sastanak s veledrogerijama poručivši da sastanak nije naprasno prekinut.

Krunoslav Capak je komentirao i cjepivo protiv gripe. Kazao je da je u redovnom procesu na temelju ankete iz siječnja naručeno 460.000 doza cjepiva i dodao da je to 100.000 doza više nego prošle godine. 

''Tijeom epidemije smo vidjeli da će biti više cijepljenja ove godine pa smo pokušali naručiti dodatne doze, pri čemu nas je prozvođač odbio, pa smo s drugim proizvođačem dogovorili još 130.000 doza koje će doći početkom 12. mjeseca'', rekao je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene