Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obiđu 100 domova tjedno

Ustanove za zdravstvenu njegu žale se da nemaju opreme: "Prvi smo na udaru, a fali nam maski, rukavica..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plaće su trebale sjesti 10. ili 11., no još ih nema, rekla nam je vlasnica ustanove za zdravstvenu njegu. U HZZO-u kažu da je sve kasnilo jer je bio uskrsni vikend, ali da je sav novac isplaćen.

Vlasnica jedne ustanove za zdravstvenu njegu kaže nam da ovih dana ima posla preko glave. Njezinih pet medicinskih sestara i tehničara po nalozima liječnika opće prakse obilazi pacijente po kućama. Mijenjaju im zavoje, kupaju ih, daju infuzije, vade krv… Obujam posla im se, kaže, u vrijeme epidemije povećao za 30 posto.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku dopremljeno još 57 tona medicinske opreme stigle donacije U Hrvatsku dopremljeno još 57 tona medicinske opreme iz Kine Slika nije dostupna popuštanje mjera? Premijer Plenković o rezanju plaća, ali i reaktiviranju gospodarstva: ''Prostora će biti''

"Moje sestre i tehničari stalno su na terenu. Izloženi su svaki dan. Ulaze u tuđe domove, uglavnom kod starih ljudi, ali i oni žive sa svojim obiteljima, pa se povećava rizik zaraze. A onda svakodnevno odlaze u dom zdravlja ili bolnicu“, govori nam vlasnica i dodaje da ima osjećaj da se dobar dio sustava primarne zdravstvene zaštite prebacio na ustanove za zdravstvenu njegu. Kaže da njezinih pet sestara i tehničara u prosjeku tjedno obiđe 100 domova.

No obujam posla nije jedini problem. Kažu da nemaju dosta zaštitne opreme.

"Mi smo prvi na udaru, najizloženiji smo. Fali nam maski, rukavica, o zaštitnim odijelima da ne govorim. Od Doma zdravlja dobili smo četiri kirurške maske, dvije kutije rukavica i dva vizira. Sami kupujemo, koliko nađemo. A i plaće su nam zakasnile. Svaki mjesec dolaze 10., 11., ovaj mjesec još ništa", kaže vlasnica ustanove.

U HZZO-u su nam objasnili tko je nadležan za opremu.

"Nabava zaštitne opreme nije u nadležnosti HZZO-a, već je u nadležnosti poslodavca. Ako postoji problem s nabavkom zaštitne opreme, poslodavac (ustanova, op. a.) trebao bi se javiti lokalnom kriznom stožeru“, objašnjavaju iz HZZO-a.

Dodaju kako oni nisu nadležni ni za plaće. Oni su ti koji plaćaju uslugu, odnosno provođenje zdravstvene usluge, a poslodavac, odnosno ustanova iz tog novca isplaćuje plaće. Ovog mjeseca novac je nešto kasnio jer je Upravno vijeće HZZO-a odluku o plaćanjima s ugovorenim ustanovama u doba epidemije donijelo 9. travnja, a objavili su je 10. travnja, pa je bio uskrsni vikend.

"Sav je novac danas otišao i trebao bi sjesti svima na račune", kažu u HZZO-u. Napominju i kako je navedenom odlukom o isplati limita u doba epidemije određeno da će HZZO isplaćivati određeni postotak sredstava ako ustanove ne uspiju odraditi 100 posto od ugovorenog.

"U djelatnosti zdravstvene njege u kući isplaćivat će se iznos u visini od 85 % maksimalnog mjesečnog iznosa sredstava (limita) utvrđenog ugovorom, ako osnovom likvidiranih računa za provedenu zdravstvenu zaštitu za mjesece ožujak i travanj 2020. godine ne ostvare 85 % limita", objašnjavaju kao primjer u HZZO-u.

Ako vlasnica ustanove radi više, može se osobno javiti u HZZO da bi vidjeli kako riješiti problem.

Novac od HZZO-a trebao bi stići svaki tren, a nakon nekoliko kontingenata zaštitne opreme koji stižu iz inozemstva također ne bi više trebalo biti nestašica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene