Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novosti za trgovačke centre

Uskoro u šoping idemo po strožim pravilima: Donosimo sve detalje koje trebate znati prije odlaska u kupnju

Nove mjere u centrima - Jedan čovjek na 16 kvadrata
Nove mjere u centrima - Jedan čovjek na 16 kvadrata DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nove mjere za trgovačke centre - 3 Nove mjere za trgovačke centre - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nove mjere za trgovačke centre - 2 Nove mjere za trgovačke centre - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nove mjere za trgovačke centre - 4 Nove mjere za trgovačke centre - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nove mjere za trgovačke centre - 5 Nove mjere za trgovačke centre - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Nove mjere za trgovačke centre - 6 Galerija 1/7 >>
Od subote ćemo u šoping po strožim pravilima. Ograničava se broj kupaca u trgovačkim objektima. Donosimo sve detalje koje trebate znati prije odlaska u kupnju.

Blagdanski šoping ove će godine biti – pod mjerama. Broj kupaca u trgovinama i centrima se ograničava.

A kako će to u trgovačkim centrima ovako izgledati? Za svakog kupca mora biti najmanje 16 četvornih metara. Određene su grupacije sukladno površini prodajnog prostora.

Primjerice, u trgovinama koje imaju do 10 četvornih metara neto površine može biti samo jedan kupac. I tako je propisano kolika se površina treba osigurati za jednog kupca i za ostale grupe.

Sve do najvećih trgovina s više od 2000 četvornih metara. Kod njih mora biti osigurano najmanje 20 metara četvornih za svakog kupca. Obavijest o maksimalnom broju kupaca mora biti jasno istaknuta.

Za velike trgovine i trgovačke centre uvodi se još mjera. ''One uključuju obustavu organiziranog prijevoza za kupce i posjetitelje te obvezu osiguranja sprečavanja ulaska prekomjernog broja kupaca, odnosno posjetitelja i uvođenje redara koji će spriječiti prekomjerni ulazak'', rekao je na načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

''Ako se mjere ne poštuju...''

Nema ni sjedenja u zajedničkim prostorima, korištenja aparata za kavu i zabavu. ''Jedino ako se bude kažnjavalo onda ćemo se držati reda'', smatra Borislav iz Zagreba.

Trgovci kažu da će se prilagoditi, samo neka se radi. ''Mi ćemo nastojati ubrzati maksimalno procese unutar dućana. Mislim da neće bit većih problema'', kaže vlasnik jedne trgovine Mirko Budimir i dodaje da je u njegovoj trgovini promet već pao.

''Ukoliko se ove mjere ne poštuju onda postoji onaj dio koji se tiče i sankcija što naravno od početka nastojimo izbjeći koliko god je to moguće'', poručuje Božinović.

Nove mjere na snagu stupaju u subotu i vrijedit će sve do 10. siječnja. A već se dobrano zagazilo u kupovanje poklona.

Škole idu na online nastavu

Što se škola tiče, uz šest županija koje već imaju online nastavu za srednje škole, od ponedjeljka će na online model još ovih 10 županija. Koprivnička, Krapinsko-zagorska i Sisačko-moslavačka će do kraja tjedna odlučiti o modelu.

U zagrebačkoj upravnoj školi online nastava će se odvijati u realnom vremenu. ''Svi imaju kamere na laptopima i računalima. Kad uključe videopoziv učenici vide njih i oni vide učenike. Svi se čuju, vide se na ekranima i zapravo je to videokonferencija'', objašnjava Svea Kučinić iz Upravne škole Zagreb.

Upozorenje ravnatelja

U Udruzi ravnatelja kažu da su spremniji nego u prošlom valu. No, upozoravaju na prakse u strukovnim školama. ''Teško ih je kasnije nadoknaditi. Oko toga ustvari treba naći kvalitetno rješenje da ne bi učenici imali posljedice da moraju tu praksu odrađivati preko ljeta'', upozorava Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola.

U Istri će online nastavu imati od ponedjeljka i djeca od 5. do 8. razreda. Krunoslav Capak kaže da se 21. prosinca donose nove odluke. Svi se nadaju mirnijem Božiću.

Predsjednik Udruge trgovaca pri HGK Ivica Katavić kaže da su trgovci već stekli iskustvo u prvom valu. ''Što se tiče praćenja ulazaka kupaca mislim da tu neće biti problema i da ćemo se tu vrlo lako prilagoditi'', rekao je i apelirao na kupce da blagdansku kupnju obave prije Božića kako bi se gužve smanjile.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nenastavno osoblje u školama Zaposleni usred koronakrize, a sad bi mogli ostati bez posla i božićnice: "Ovo je bila prilika da imamo dostojanstven Božić, sad nećemo dobiti ni to"

Katavić dodaje i da će se nove mjere sigurno negativno odraziti i na financije trgovaca. ''Puno će faliti. Ali, bože mili, ima ljudi koji su i puno više stradali u epidemiji'', zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene