Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne nužno ponedjeljkom

Što ako roditelji odbiju testirati dijete? Objavljene detaljne upute za ravnatelje

Testiranje djece u školama - 4
Testiranje djece u školama - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Provođenjem mjere dobrovoljnog samotestiranja učenika u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan nje bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo, naglašavaju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srijedu je ravnateljima škola dostavilo Upute o primjeni modela ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama, koje se odnose na provođenje redovitog dobrovoljnog samotestiranja učenika.

Mjera je donesena s obzirom na povećani broj samoizolacija učenika u osnovnim i srednjim školama i s ciljem održavanja nastave uživo, po modelu A, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja razradilo ju je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

"Samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima je dobrovoljno i besplatno te se obavlja jedanput tjedno. Iako se preporučuje se da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom prije spavanja), testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola, što će ovisiti o tome kada će pojedinoj školi biti dostavljena prva količina testova.
Važno je da se samotestiranje provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak. Negativan rezultat testa roditelji/skrbnici mogu npr. zabilježiti u učenikovu bilježnicu koju učenik predočuje u školi ili mogu dojaviti na neki drugi način koji odredi škola", navodi se, između ostalog, u uputama za ravnatelje škola.

Mlađi od 16 godina ne bi se trebali sami testirati

Ministarstvo upozorava i da je neophodno roditelje i skrbnike informirati o uputama proizvođača prema kojima učenici mlađi od 16 godina ne bi sami trebali provoditi testiranje, podnosno bez nadzora ili pomoći odraslih osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UKIDANJE SAMOIZOLACIJE Moraju li se testirati i učenici koji su preboljeli koronavirus? U Ministarstvu obrazovanja i HZJZ-u odgovaraju isto

Pročitajte i ovo Test na koronavirus - 2 samotestiranje prije nastave Poznato kad stižu prvi brzi antigenski testovi za učenike i koliko će koštati

Svaki učenik trebao bi dobiti dva testa, što bi u većini slučajeva trebalo biti dovoljno za provođenje mjere samotestiranja dva tjedna, kao i za provođenje testiranja onog razrednog odjela u kojem se pojavi pozitivan rezultat testa pojedinog učenika u prvom tjednu provođenja mjere.

Preporuke HZJZ-a za postupanje s učenicima koji su bili kontakti zaraženih, a  oslobođeni su karantene

Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene sukladno uputama HZJZ-a (upute su objavljene na poveznici ) mogu, ovisno o dogovoru škole i roditelja/skrbnika,
sudjelovati u rutinskom samotestiranju na dva načina:
- kao i ostali učenici ili
- na način da se samotestiraju samo u slučaju pozitivnog slučaja u njihovu razrednom odjelu; u ovom slučaju učenici će također dobiti dva testa budući da je preporuka HZJZa da se trebaju testirati odmah nakon posljednjeg kontakta te je preporučljivo da se testiraju i 5 - 7 dana od kontakta s pozitivnom osobom.

"Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene sukladno uputama HZJZ-a, a odlukom roditelja/skrbnika ne žele sudjelovati u rutinskom samotestiranju, provode u
vlastitom aranžmanu samotestiranje odmah nakon kontakta i 5 - 7 dana od kontakta s pozitivnom osobom.
Dijeljenje kućanstva s osobom koja je pozitivna predstavlja veći rizik za zarazu od boravka u školi ili na izvanškolskim aktivnostima. Učenici koji nisu oslobođeni samoizolacije temeljem preboljenja ili cijepljenja sukladno dokumentu "Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ako dijele kućanstvo s pozitivnom osobom mogu biti oslobođeni samoizolacije:
• ako sudjeluju u redovitom samotestiranju učenika, i 

• ako se samotestiraju u vlastitom aranžmanu svaka dva dana tijekom izolacije i još 7 dana nakon izolacije pozitivnog ukućana.

U slučaju pozitivnog brzog antigenskog testa na SARS-COV-2 za samotestiranje, postupa se sukladno Uputama HZJZ-a i test se potvrđuje PCR testom ili brzim antigenskim testom (BAT)
u zdravstvenoj ustanovi ili ovlaštenom laboratoriju ili ordinaciji na teret HZZO-a na način da se roditelji/skrbnici javljaju izabranom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru, a učenik je u izolaciji do zaprimanja rezultata PCR ili BAT testa te nakon zaprimanja rezultata testa ako je rezultat potvrdnog testa pozitivan.
Učenici kojima je izrečena samoizolacija unazad tjedan dana te im samoizolacija traje u vrijeme prvog rutinskog samotestiranja, u slučaju negativnog rezultata kreću u školu, a izrečena samoizolacija se administrativno automatski centralno prekida te roditelji/skrbnici ne trebaju javljati liječniku da liječnik prekine samoizolaciju. Ako je rezultat pozitivan, učenik ostaje kod kuće u izolaciji te se roditelji/skrbnici javljaju liječniku", navodi se u uputama za ravnatelje.

Što ako roditelji odbiju testirati dijete

"Roditelji/skrbnici koji nisu suglasni s provedbom mjere samotestiranja ispunjavaju obrazac/izjavu u privitku i dostavljaju ga razredniku. Međutim, ako škola na bilo koji drugi način utvrdi da se za pojedinog učenika ne provodi redovito samotestiranje, o tome će obavijestiti nadležnu epidemiološku službu ili školskog liječnika s kojim je ranije surađivala prilikom izricanja mjera samoizolacije", stoji u uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Također, u slučaju kada roditelji ili skrbnici izjavom potvrđuju da ne žele provoditi mjeru samotestiranja učenika, tim učenicima potrebno je omogućiti redovito praćenje nastave, no u slučaju kontakta s pozitivnom osobom neće biti izuzeti od karantene.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene