Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traže hitnu reakciju

Odgojitelji na izmaku snaga: "Žena iz epidemiološke službe ostala je u šoku"

Vrtić, ilustracija
Vrtić, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Ne tražimo testiranje djece već bolju koordinaciju svih službi, kontrolu zdravlja u vrtićima i hitna dodatna zapošljavanja, poručili su u srijedu iz Udruge Sidro - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

Trebamo reakciju države, trebamo podršku jer će ovaj sustav, prva stepenica institucionalnog odgoja i obrazovanja, pasti u ambis iz kojega više neće moći izaći, poručili su u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Podsjećajući na izjave resornih ministara kako će nove mjere testiranja školske djece državu koštati 70 do 100 milijuna te kako je u školama velik broj samoizolacija i djece i nastavnika te nema tko voditi nastavu, iz Sidra upozoravaju kako je u vrtićima situacija ista, a moguće i teža.

"Ako država ima novca za kratkoročne mjere u školama, ima li novaca za kratkoročne mjere i u vrtićima? Ima li novca za hitno zapošljavanje dodatnih odgojitelja, pomoćnika za njegu i skrb i drugih nestručnih zamjena, budući da odgojitelja na tržištu rada navodno nema. Ima li novca za zapošljavanje zamjena za bolovanja i samoizolacije, za zapošljavanje dodatnog tehničkog osoblja, jer ni u vrtićima više nema tko raditi", pitaju iz udruge odgojitelja Sidro.

Kažu i kako se pravimo da COVID u vrtićima ne postoji, čudimo se broju pozitivnih slučajeva i izolacijama dok se s druge strane događaju nepoštivanja mjera.

Najava novih mjera za škole izazvala je lavinu reakcija članova Udruge. Stotinjak odgojitelja i odgojiteljica opisalo je svoje situacije.

"Opet pozitivna, zatvaram vrata stana, u koji sam nakon pozitivnog nalaza djeteta iz odgojne skupine, zatvorila i svoje dvoje djece i supruga... Nismo ljuti, žalosni smo. Od početka ove pedagoške godine, od rujna, četvrta samoizolacija i izolacija. Nema mjeseca kojeg sam odradila u cijelosti, u svakom je bar nekoliko dana bilo bolovanje, ne mojoj voljom, krivnjom ili odlukom. Plaća svaki mjesec smanjena. Znam da smo svi u istoj situaciji, ili bismo bar trebali biti. Jesmo li doista? Koliko su vrtićka djeca bolesna i nitko ne ide liječniku, ispričnice se dijele online i bianco, bez da liječnik i pogleda dijete, djeca dolaze i kada im je propisana samoizolacija, odgojitelja nema, nema tko raditi. Nema", ispričala je jedna.

"Skupina u mom vrtiću završila je u izolaciji nakon potvrde da je odgojiteljica pozitivna. Osoba zadužena za kontaktiranje epidemiološke službe, nazvala ih je kako bi im navela svu djecu koja su s odgojiteljicom bila u kontaktu, a radi dobivanja potvrde da navedena djeca moraju biti u izolaciji. Došavši do imena i prezimena jednog djeteta, žena iz epidemiološke službe ostala je u šoku. To je dijete dobilo pozitivan PCR nalaz prije 5 dana i već je trebalo biti u izolaciji, a ne u vrtiću. Čudom se čudimo broju pozitivnih slučajeva i izolacijama, dok se s druge strane događaju ovakva nepoštivanja mjera. Tko je tu lud?", pita se drugi član Udruge.

"Odgojitelji padaju s nogu, skupine se vrte iz izolacije u izolaciju, nema dovoljno zaposlenih da održe vrtiće na životu. A ako nema vrtića, padaju svi sustavi. Želimo da vrtiće stave na prvo mjesto jer i jesu prva stepenica i želimo moći normalno raditi. Treba nam kadar koji će to sve moći podnijeti, treba nam više ljudi", poručuju iz udruge Sidro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene