Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinju s masovnim cijepljenjem

U susjednu zemlju stiže 100 tisuća doza kineskog cjepiva, u prioritetnu skupinu uvrstili i novinare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) verificirala je i izdala certifikat za prvi kontigent od 100.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm, potvrdio je u ponedjeljak navečer beogradskim medijima dužnosnik ALIMIS-a Pavle Zelić.

Zelić je rekao agenciji Tanjug da je kinesko cjepivo analizirano "po svim standardima Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije" kojima se potvrđuje kvaliteta, učinkovitost, a prije svega sigurnost" cjepiva Sinopharma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba s koronom Alarmantno stanje kod susjeda: Zaraženo još gotovo 1300 osoba, od utorka počinju cijepiti trećom dozom francuska - 1 Vlada promijenila strategiju Predsjednikovo upozorenje dalo rezultat: U samo jednom danu gotovo milijun stanovnika prijavilo se za cijepljenje

"Srbija je tako, uz Veliku Britaniju i Argentinu, postala treća zemlja u svijetu koja ima cjepiva tri različita proizvođača - Pfizer/BioNTecha, kineskog Sinopharma, te ruskog proizvođača", ustvrdio je Zelić.

U Srbiju je u subotu stiglo milijun doza kineskog cjepiva, a premijerka Ana Barnabić najavila je danas da će od utorka početi masovno cijepljenje prioritetnih skupina u koje su, uz djelatnike u obrazovanju, policiju i vojsku uključeni i predstavnici medija koji se zbog prirode svog posla smatraju jednom od rizičnih skupina.

Brnabić je istaknula ranije danas da su predstavnici medija, poglavito oni koji su svakodnevno na terenu - novinari, fotoreporteri i snimatelji, uvršteni u prioritetnu skupinu poslije apela medijskih udruga, ali i "na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

U Srbiji je do 16. siječnja cijepljeno oko 22.000 ljudi, a prva je Pfizerovo cjepivo 24. prosinca prošle godine primila upravo predsjednica srbijanske vlade, te dvoje članova Kriznog stožera.

Potom su ruskim Sputnjikom V prvi cijepljeni predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, uz nekoliko čelnika zdravstvenih ustanova.

Državni tajnik srbijanskog Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek potvrdio je da se posredstvoim portala e-uprave srbijanske vlade dosad za cijepljenje prijavilo više od 280.000 građana, koji su izabrali jedno od tri dostupna cjepiva ili se naručili za neko od cjepiva iz COVAX programa čija se isporuka u Beogradu očekuje sukladno odobrenjima zdravstvenih vlasti u EU i svijetu.

Srbija ovog tjedna očekuje još 20.000 doza Pfizerova cjepiva, a za utorak je najavljena sjednica državnog vrha i Operativnog tima za cijepljenje kojom će predsjedati predsjednik Vučić i premijerka Brnabić.

Prema službenim podacima, u Srbiji je u zadnja 24 sata potvrđen 21 smrtni slučaj od posljedica -19, a registrirano je 1578 novozaraženih.

Od početka epidemije 6. ožujka u Srbiji je testiran je 2.485.591 uzorak, registrirano je ukupno 374.111 zaraženih, a službeno je prijavljen 3.771 smrtni slučaj.

U Srbiji je danas u osnovnim i srednjim školama počelo drugo polugodište uz kombiniranje klasične nastave s učenjem na daljinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene