Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv delta soja

Crveni alarm u susjednoj zemlji, imaju gotovo 1000 novozaraženih: "Nitko ne pomišlja na uvođenje policijskog sata, ali..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 248 novih zaraza koronavirusom, skoro dvostruko više nego prije tjedan dana, novih preminulih nije bilo, a sadašnje trendove razvoja epidemiološke situacije stručnjaci smatraju zabrinjavajućim. Slično je i u Crnoj Gori.

Na 1974 testiranih potvrđeno je 248 zaraza, odnosno 12,6 posto pozitivnih nalaza, objavila je vlada na Twitteru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manje novooboljelih Smiruje se peti val zaraze: Kod susjeda i dalje trend pada brojki, Vlada u utorak odlučuje o ublažavanju mjera Slika nije dostupna Trend pada Susjedima nastavljaju padati brojke, vlada će uskoro raspravljati o novim mjerama

Vladi blizak portal Siol.net navodi da su epidemiolozi zabrinuti razvojem situacije. Prethodni je dan bilo 216 novozaraženih uz udio pozitivnih testova 11,7 posto, dok novi rezultati u odnosu na stanje od prije tjedan dana kad je u jednom danu bilo 139 infekcija govori da je došlo do rasta novozaraženih od skoro 100 posto.

Sedmodnevni prosjek potvrđenih dnevnih zaraza trenutno iznosi 142, 14-dnevna incidencija povećana je na 83, a procjenjuje se da su 1752 aktivna slučaja zaraze. Do sada je cijepljeno potrebnim dozama cjepiva skoro 40 posto stanovništva, a 45 posto je primilo barem prvu dozu, objavilo je u srijedu ministarstvo zdravstva.

Broj hospitaliziranih se s druge strane nije povećao, pa je u bolnicama i dalje 36 covid pacijenata, no to je više nego ih je u bolnicama bilo na današnji dan prije godinu dana, prije početka tadašnjeg jesensko-zimskog vala, prenose u srijedu slovenski mediji.

U Crnoj Gori najviše oboljelih u četiri mjeseca

Crnogorski epidemiolozi potvrdili su novih 332 slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj oboljelih u posljednja četiri mjeseca.

Među oboljelima je 41 turist i to većinom iz Budve I Ulcinja, dva primorska grada koji bilježe najveći turistički promet ovog ljeta. Budva se s 2635 oboljelih na 100 tisuća stanovnika našla u crvenoj zoni.

Istodobno je zabilježan rast broja pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih, koji je do sada bio u prosjeku ispod 5 posto, na 9,95 posto u srijedu.

Da je situacija složena potvrdio je i direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić, koji je ustvrdio da je ponovno uspostavljena lokalna transmisija te da se može govoriti o novom valu zaraze.

Epidemiološka situacija sve složenija

"Epidemiološka situacija svakim danom je sve složenija. U svim europskim zemljama došlo je do rasta broja oboljelih, što je slučaj i u Crnoj Gori, pa se može govoriti i o novom valu epidemije", rekao je Galić za RTCG.

Crna Gora je početkom kolovoza, kada je broj zaraženih počeo rasti, zabranila ulazak u ugostiteljske objekte osobame koje nisu cijepljenje ili nemaju negativan test na koronavirus.

Potvrda o cijepljenju ili negativan test uvjet su i za ulazak u noćne i disko klubove, ali i na glazbene festivale koji su planirani u drugoj polovici kolovoza u gradovima na crnogorskoj obali.

Crna Gora do sada je potpuno imunizirala više od trećine odraslog stanovništva i na začelju je liste europskih država po broju cijepljenih. U želji da potakne stanovnike Crne Gore da se cijepe, vlada u Podgorici dat će svima koji prime cjepivo u kolovozu turistički vaučer od 50 eura koji mogu iskoristiti u privatnom smještaju ili u hotelima u većinskom državnom vlasništvu.

Crna Gora ima "brutalnu" turističku sezonu

Vladina politika otvorenih granica sve češće je na udaru oporbenih stranaka koje tvrde da je izvršna vlast time što je turistima omogućila da bez uvjeta ulaze u Crnu Goru finacije stavila ispred zdravlja stanovništva.

S druge strane, ministar finacija Milojko Spajić, ustvrdio je da Crna Gora ima "brutalnu" turističku sezonu te milijunski suficit državnog pororačuna.

"Mi imamo sezonu koja je brutalna ove godine. Samo u srpnju smo imali 43 milijuna suficita, to je povijesni maksimum", rekao je Spajić.

Lošije stanje i u Srbiji

U Srbiji je na koronavirus testirano 11.229 osoba. Pozitivna je 921 osoba, a premilo je pet oboljelih. Brojke su iz dana u dan u porastu. Za nešto više od tjedan dana dvostruko su narasle. Iz Kriznog štaba najavljuju pooštravanje mjera. 792 novih zaraženih u utorak značio je porast broja novih slučajeva i u toj zemlji.

Tim povodom, član Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa Branislav Tiodorović, izjavio je kako će, bude li broj novih dnevnih zaraženih prešao 1000 doći do velikih promjena i u toj zemlji, piše Blic.

"Nitko ne pomišlja na ponovno uvođenje policijskog sata, ali će uslijediti ograničeno sjedenje u kafićima i gašenje noćnog života", kazao je Tiodorović. Brojke su zabrinule epidemiologe budući da se trend rasta broja zaraženih ne zaustavlja.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene