Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme u tijeku

Među prvima će primiti cjepivo: "Pa to je osnovna stvar. Moramo se cijepiti, a ne da čekamo kad će nas sahraniti u limenom lijesu"

Anka Draženović Rajković
Anka Draženović Rajković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dom za starije osobe Dubrava Dom za starije osobe Dubrava Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenica, ilustracija Umirovljenica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Milica Sučić Milica Sučić Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje, ilustracija - 1 Cijepljenje, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Anka Draženović Rajković Galerija 1/5 >>
I u domovima za starije se pripremaju za cijepljenje. Što se Zagreba tiče, s prvom pošiljkom bi se trebalo cijepiti oko 1.000 korisnika domova. Sutra bi se trebalo znati više detalja oko prijevoza i na koliko točno doza domovi mogu računati. U jednom od zagrebačkih domova rekli su nam svoje dojmove.

Anka Draženović Rajković korisnica je doma za starije i među prvima će primiti cjepivo. Bila je medicinska sestra pa zna koliko je to važno.

Pročitajte i ovo Dan mimoza - 1 Nema adekvatnog odaziva Svaki treći dan jedna žena umre u Hrvatskoj od opasne bolesti: "Još niti 50 posto djevojčica ili dječaka nije cijepljeno" Ilustracija Potrebne hitne mjere U Europi raste broj slučajeva zarazne bolesti, WHO upozorio: "Ovo je uznemirujuće"

Cijepljenje je osnovna stvar! Pogotovo u ovoj cijeloj situaciji koja se događa. Moramo se cijepiti da možemo biti komotniji, da mogu i naša djeca bit mirnija ,a ne da čekamo kad će nas u limenom lijesu sahranjivati“, kaže Anka

Za cijepljenje su se u njezinom domu već počeli pripremati, a želju ima 95% korisnika i djelatnika.

„Dogovorili smo već s liječnikom obiteljske medicine, i naša glavna sestra će vršiti cijepljenje na način da ćemo po 10 korisnika cijepiti u velikoj dvorani i onda će se pratiti njihovo stanje da ne bi bilo nekakvih alergija, kaže Milica Sučić, ravnateljica doma za starije osobe Dubrava

U nedjelju cjepivo će stići u domove za starije diljem zemlje. I u iduća tri dana cijepit će se najrizičniji štićenici te zaposlenici domova za starije, ali i zdravstveni djelatnici koji rade na prvoj crti.

Besplatno i dobrovoljno

U prvoj turi stiže 9750 doza. Do kraja ožujka bi trebalo doći oko 270 tisuća doza. Kada će se početi cijepiti ostale skupine stanovnika ovisi i o odobravanju drugih cjepiva.

Epidemija će se uspješno suzbiti ako se procijepi 70 posto građana. No, u njihovu edukaciju tek se sada kreće i to u kampanji pod sloganom - Misli na druge. Cijepi se! Zasad znamo logo, a trebali bi se tiskati materijali i snimati promotivni spotovi.

Kampanja će trajati kroz cijelu iduću godinu.

Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno. Imunokomprimitirani se mogu cijepiti uz savjete liječnika. Trudnice samo u iznimnim situacijama, kada je moguća korist veća od potencijalnih rizika.

Nada za povratak u staro normalno

A one koji sumnjaju da je cjepivo prebrzo razvijeno, struka uvjerava kako su u razvoj cjepiva uloženi ogromni financijski, tehnički i znanstveni resursi.

U subotu, odnosno 306. dan od pojave virusa u Hrvatskoj, stiže nam ovaj lijek i nada za povratak u staro normalno.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene