Koronavirus u Njemačkoj
Koronavirus u Njemačkoj Foto: Afp

Češka je prijavila 5335 novih slučajeva koronavirusa u srijedu, što je najveći dnevni porast oboljelih otkad je pandemija počela, dok je Bugarska prijavila njih 437 te se bori s rastućim brojem zaraza, kao i Njemačka koja od početka pandemije u ožujku nije imala tako velik broj novozaraženih.


U Češkoj je porast zaraženih premašio prethodni rekord of 4457 slučajeva prijavljenih prethodni dan, dok se zemlja od 10,7 milijuna stanovnika bori s najvećim dnevnim porastom broja slučajeva otkad je pandemija počela. Ukupno je od početka pandemije zabilježeno 95.360 slučajeva zaraze te 829 smrtnih slučajeva, prenosi Reuters.

Vezani članci Željka Karin Šefica splitskog zavoda za javno zdravstvo: "Prva doza cjepiva možda mi je i pomogla da prebolim COVID bez jačih simptoma" Dožupan Nikola Blažević s društvom Gdje je na kraju večerao dožupan? ''Gospođo, hotel ne radi. Ne znamo što je s tom fotografijom, sumnjamo da je montirana''

U Bugarskoj su dosad potvrđena 22.743 slučaja, a 873 osobe su umrle. Bugari moraju nositi maske u zatvorenim javnim prostorima i držati fizičku distancu, a vlada zasad ne namjerava uvoditi nove mjere. Glavni zdravstveni inspektor u zemlji rekao je da nove mjere, poput zatvaranja restorana, mogu biti nametnute ako broj potvrđenih slučajeva nastavi rasti, no isključio je mogućnost potpune karantene.

Njemačka je zabilježila više od 4000 slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je porast od 1200 slučajeva u usporedbi s prethodnim danom, objavila je nacionalna agencija za kontrolu bolesti, prenosi agencija dpa.

Prema brojkama instituta Robert Koch, u četvrtak je prijavljeno 4058 slučajeva zaraze, za razliku od 2828 prethodnog dana. Zemlja nije prijavila tako velik broj dnevnih slučajeva od vrhunca pandemije krajem ožujka i početkom travnja, kad je u Njemačkoj bilježeno više od 6000 novih dnevnih slučajeva prije nego što su značajno opali.

Zaraza je ponovno počela rasti u srpnju.