Ne prestaju prijepori oko troškova u korona krizi. Oporba proziva Vladu za netransparentnost oko nabave opreme i testova. Dnevnik Nove TV dobio je podatke koliko smo milijuna maski, rukavica i litara dezinficijensa potrošili.

Galerija Cjepivo Testiranje na COVID Testiranje na COVID +0 Medicinska oprema

Cjepivo je teško gotovo pola milijarde kuna. Točnije, 489 milijuna kuna platili smo doze koje su dosad stigle u Hrvatsku.

Vezani članci Ilustracija Prvi put objavljeni zbirni podaci za tjedan dana: Pogledajte koliko je novozaraženih Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija HZJZ objavio nove upute: Mijenjaju se pravila za one koji su koronavirus preboljeli ili su se protiv njega cijepili

''Što se tiče cjepiva, 100 posto je transparentno zato što plaćamo cijene koje zajednički nabavljamo kroz sustav Europske unije (EU). Ne možemo utjecati na neki popust na Hrvatsku ako je EU ispregovorala s Pfizerom ovu cijenu, s Modernom ovu, s Astrom ovu i s Johnsonom ovu'', kaže premijer Andrej Plenković.

A koju smo cijenu pregovarali oko kupnje testova i zaštitne opreme, pitali smo ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića jer oporba kritizira što je za to ukinuta javna nabava. ''Ne znam i pitajte moje robne zalihe. Oni će vam odmah odgovoriti, a ako se ne varam, a ne varam se, svi podaci o nabavci nalaze se na web stranici'', odgovorio je Ćorić.

Koliko smo čega kupili?

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite kažu da im je u ovoj godini isporučeno 14.350 litra dezinficijensa, 25.000 litara alkohola, 14.750,000 zaštitnih maski, 16.000,000 zaštitnih rukavica.

Od početka epidemije opremu i testove za robne zalihe platili smo 546.422,000 milijuna kuna. No, to je samo jedan dio. Bolnice i domovi zdravlja testove većinom kupuju sami. A tu je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji je zdravstvenim ustanovama za testove, ali i uzimanje brisova, platio više od milijardu kuna.

Država je plaćala na sve strane stranim, ali domaćim tvrtkama, pa su mnoge u pandemijskoj godini zabilježile višemilijunski rast prihoda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju