Financiranje brojnih hrvatskih projekti iz europskih fondova, rekao je ministar Marko Pavić, neće biti zaustavljeno bez obzira na epidemiju koronavirusa. Međutim, stručnjak za EU fondove Matija Bumbak rekao je da postoji problem u birokraciji, a SDP-ov Branko Grčić smatra da bi se Vlada trebala dodatno angažirati.


Bespilotne letjelice koje izrađuje tim mladih Splićana već lete prema svjetskim visinama pa se stoga ne boje da će njihove dronove, koje financiraju europskim novcem, prizemljiti koronavirus.

Vezani članci Sabornica Ništa od osnivanja povjerenstva za istragu europskog novca: "Priznajete krivnju jer se bojite što bi se moglo pronaći" Danijela Žugaj, vlasnica obrta Skandal u Petrinji: Prošli na natječaju pa stigao hladan tuš - "Jesmo li mi Petrinjci zaslužili ovakvo nešto poslije rata, potresa, svega i svačega?"

"Postoje novi natječaji koji su objavljeni i na koje se mi prijavljujemo, a postoji i interes na tržištu tako da ne stajemo. Guramo jer imamo razloga, a za odustajanje nema mjesta", rekao je Karlo Bosiljevac, dizajner i voditelj projekta.

Izum koji se dugo brusio bio je diplomski rad, posao je pokrenut u kućnoj radionici, a sada u svojim rukama imaju izvozni proizvod. Hrvatski projekti poput njihovog za novac iz europskog proračuna ne bi trebali strahovati.

"Europski fondovi idu dalje, javni pozivi idu dalje, nabave idu dalje i isplate iz europskih fondova idu dalje", rekao je Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i EU fondova.

Također, ministar je rekao da nisu upitni ni postojeći ni novi ugovori: "Drugim riječima, očekujemo cash od 53 milijarde kuna koji će se isplatiti korisnicima i poduzetnicima u Hrvatskoj u sljedeće tri godine."

Problema s birokracijom je bilo i prije

S europskim se novcem plaća i medicinska oprema koja je stigla iz Kine, ali i ona koja će se proizvoditi. Naime, za to se pronašlo 400 milijuna eura, kao i za mjere potpore poduzetnicima za zadržavanje radnih mjesta. Ipak, ljudi koji se bave EU fondovima ističu da postoji problem u birokraciji.

"Ono što nam je dosad bio problem je da su se razni rokovi, objave, najave, natječaji i slično odgađali. Jako je teško funkcionirati u takvom sustavu, pogotovo sada kada je neizvjesnost skočila za 1000 posto", rekao je Matija Bumbak, stručnjak za EU fondove.

Iako je ministar Pavić rekao da "za sada ne vidimo nikakve veće probleme" kada je u pitanju novac iz Unije, bivši ministar regionalnog razvoja Branko Grčić (SDP) smatra da je potrebno da se Vlada dodatno angažira.

"Da pod svaku cijenu što veći dio tog novca usmjeri u svrhu financiranja negativnih posljedica koronakrize i saniranja šteta koje su u Zagrebu nastale potresom". rekao je Grčić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju