Frans Timmermans (Foto: AFP)
Frans Timmermans (Foto: AFP) Foto: Afp

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans priznao je da je Europska unija načinila pogreške u osmišljavanju strategije cijepljenja protiv koronavirusa za članice, prenijela je u nedjelju njemačka novinska agencija dpa.


"Točno je da se pogriješilo u narudžbama cjepiva u Bruxellesu i u državama članicama", rekao je Timmermans u intervjuu za nedjeljno izdanje lista Tagesspiegel.

"Spreman sam na kraju pandemije na preispitivanje i onda možemo vidjeti što smo pogrešno učinili i što smo dobro napravili", rekao je.

Prvo što, ipak, treba učiniti je osigurati da "svi Europljani dobiju cjepivo", rekao jeTimmermans.

Europski pristup "u interesu je i bogatijih država članica" poput Njemačke, dodala je u intervjuu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europska komisija naručila je ukupno najmanje 1,4 milijardu doza četiri cjepiva odobrena na području Unije što bi trebalo biti više nego dovoljno za njezinih 450 milijuna stanovnika.

No, izložena je kritikama zbog oklijevanja u pristupu i strateškim pogreškama u naručivanju cjepiva.

Neke europske zemlje smatraju sustav raspodjele cjepiva nepravednim.

Andrej Plenković, Ursula von der Leyen Plenković, Kurz i još četvorica lidera zbog neisporuke cjepiva pisali čelnicima EU

Čelnici Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Latvije i Slovenije pozvali su u subotu na razgovore na visokoj razini o pravednoj raspodjeli cjepiva protiv koronavirusa, upozoravajući da bi sadašnji način funkcioniranja tog sustava do ljeta mogao stvoriti "velike razlike" među državama članicama.

U pismu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Urusli von der Leyen upozorili su da će se, ako se takav sustav nastavi, nastaviti stvarati i povećavati velike razlike među državama članica do ljeta, pa će neki biti sposobni dostići kolektivni imunitet u nekoliko tjedna, a drugi će zaostajati.

Europska komisija odgovorila je da su države članice Europske unije same tražile fleksibilnost i odlučile odstupiti od pravila da se cjepivo raspoređuje prema broju stanovnika, skidajući tako sa sebe odgovornost za neravnomjernu raspodjelu.

Peđa Grbin, SDP Pismo Bruxellesu, treći nastavak. Sad se javio i SDP: "Plenković se pogubio po briselskim hodnicima u strahu za karijeru"

“Države članice odlučile su odstupiti od prijedloga Komisije, unošenjem fleksibilnosti koja dopušta različitu distribuciju doza, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i potrebe za cjepivom u svakoj od njih", piše u priopćenju objavljenom u subotu.

"Prema tome sustavu, ako neka država odluči ne uzeti svoj dio doza, one se onda raspoređuju prema zainteresiranim članicama”, objašnjava Komisija.

Komisija u svom priopćenju dodaje da je na zemljama članicama da se dogovore ako se žele vratiti na sustav raspodjele prema broju stanovnika.