Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Švicarska će od subote ukinuti obveznu karantenu po ulasku u zemlju, ali uvodi strože testiranje na koronavirus u nadi da će time spasiti zimsku turističku sezonu.


"Nema razloga za paničarenje u ovoj situaciji, ne treba se bojati", rekao je švicarski ministar unutarnjih poslova Alain Berset. Obveza nošenja maski bit će proširena, kao i posjedovanja COVID potvrda, a vlada ponovno preporuča rad od kuće premda nije obvezan jer mu se protive neki kantoni.

No necijepljeni koji žele ući u Švicarsku iz neke zemlje ili regije šengenskog područja, koje vlasti smatraju rizičnima, to neće moći učiniti, rekao je Berset.

Pogranična područja izuzeta su iz novih obveza testiranja. Ponovno su dopušteni letovi iz južne Afrike, koji su bili zabranjeni 26. studenoga zbog pojave nove varijante virusa, rekao je.

Prosvjednici u Švicarskoj Većine ja zaokružila "da": Izašli na referendum zbog COVID potvrda i podržali njihovo uvođenje

Švicarci protiv COVID potvrda Švicarci se na referendumu izjašnjavaju o COVID potvrdama, ali i inicijativi medicinskog osoblja za bolje uvjete rada

"Svi koji ulaze na naš teritorij, uključujući cijepljene i izliječene, moraju se testirati", naglasio je ministar. Nova pravila stupaju na snagu 4. prosinca.

Osim negativnog PCR testa prije ulaska, morat će se podvrgnuti drugom testu, PCR ili antigenskom, između četvrtog i sedmog dana nakon dolaska. Svi će morati ispuniti formular o ulasku s osobnim podacima kako bi se moglo provjeriti jesu li testirani.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju