Obavijesti Video Pretražite Navigacija
utjecaj pandemije

Zagrebački samit i svi sastanci EU-a u Hrvatskoj odgođeni do poslije 15. svibnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a odlučilo je odgoditi zagrebački samit i sve neformalne sastanke i konferencije koje su se trebale održati do 15. svibnja u Hrvatskoj kako bi se ograničilo širenje pandemije koronavirusa.

Sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan, središnji događaj hrvatskog predsjedanja, bio je predviđen za 6. i 7. svibnja u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

"U dogovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom pokušat će se pronaći novi termin u lipnju, ako to bude dopuštala situacija u vezi s koronavirusom. Alternativno, u nemogućnosti održavanja fizičkog sastanka, predložit će se održavanje sastanka videovezom", kaže se u priopćenju hrvatskog predsjedništva.

Hrvatska predsjeda EU-om do 30. lipnja i zagrebački samit mora se održati do toga datuma.

Mjere koje su uvedene s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa uvelike su poremetile rad institucija EU-a. Umjesto fizičkih sastanaka održavaju se videokonferencije, koje pak imaju status neslužbenih sastanaka na kojima se ne mogu donositi odluke. Na razini veleposlanika država članica dogovoreno je da se odluke donose pisanom procedurom.

Aktualno Još uvijek se zbrajaju štete od potresa: S kamerom smo otišli na kran i zabilježili brojna oštećenja Pogled iz zraka na štetu nastalu nakon potresa - 1 Pogled iz zraka na štetu nastalu nakon potresa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pogled iz zraka na štetu nastalu nakon potresa - 2 Pogled iz zraka na štetu nastalu nakon potresa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pogled iz zraka na štetu nastalu nakon potresa - 3 Pogled iz zraka na štetu nastalu nakon potresa - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pogled iz zraka na štetu nastalu nakon potresa - 4 Potres Još uvijek se zbrajaju štete od potresa: S kamerom smo otišli na kran i zabilježili brojna oštećenja 1/4 >>

Sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan zamišljen je kao ključni trenutak hrvatskog predsjedanja Vijećem. Prošli je mjesec Vijeće uspjelo donijeti odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Pandemija uvelike utječe i na predsjedanje Njemačke, koja preuzima rotirajuće predsjedništvo od Hrvatske. U internom pismu koje je uputio njemački veleposlanik pri EU-u Michael Clauss, na koje se poziva portal Politico.eu, kaže se da se predsjedništvo neće moći odvijati kako je planirano i da će trebati smanjiti ciljeve i preusmjeriti se samo na prioritete. "Od sada će glavni fokus biti na sposobnosti djelovanja europskih institucija u upravljanju krizama, na izlasku i oporavku od krize i možda na očuvanju europskih integracija kao takvih", kaže se u tom pismu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene