Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG STROŽIH MJERA

Korona je ovu industriju doslovno bacila na koljena: "Morate biti čarobnjak da biste ovo preživjeli..."

Svatovi, ilustracija - 1
Svatovi, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svatovi, ilustracija - 1 Svatovi, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Svatovi, ilustracija - 2 Svatovi, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Svatovi, ilustracija - 3 Svatovi, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jože Dimjašević, Ružica Lulić, Roman Brzica i Branko Ilakovac Galerija 1/4 >>
Zbog epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji uvedene su nove mjere za održavanje svadbenih svečanosti. Provjerili smo što to znači za industriju koja je uključena u organizaciju svadbi i koja već pola godine trpi posljedice epidemije.

Svadbe su nekada bile poput bajki, a unatrag šest mjeseci mladenci imaju skromne uspomene. Osim mladenaca, zbog koronavirusa pate i ljudi koji se bave organizacijom. Branku Ilakovcu i njegovu tamburašku sastavu otkazano je 65 svirki.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZBOG PORASTA ZARAŽENIH Potvrdio nacionalni stožer: U još jednoj županiji uvode se ograničenja za svadbene svečanosti Slika nije dostupna njihova strana priče Organizatori vjenčanja očajni: "Ispada da su svadbe krive za sve. A zaraze su kod nas iznimka, evo dokaza"

"Sve se to pomaklo na 2021. godinu i morate biti čarobnjak da biste ovo preživjeli. Konkretno, svi imamo djecu, ja ih imam četvero, oni  imaju svoje potrebe. Morat će se tražiti nekakav dodatni posao", rekao je Ilakovac.

I čarobnjaci koji uhvate svaki pokret mladenaca ostali su bez 80 posto posla.

"Imao sam 50 svatova ove godine, tj. trebao sam imati. Odradio sam pet. Mi smo sezonci, radimo od poslije Uskrsa do 10. mjeseca. Znači, ide nam zima, a nismo ništa zaradili", rekao je fotograf Roman Brzica.

Ne cvatu ruže ni cvjećarima. Cvjećarka Ružica Lulić posljednja tri mjeseca nije ukrasila niti jednu dvoranu.

"Nama je to sve otkazano za osmi, deveti i deseti mjesec. Onda su se neki prebacili za 2021. godinu. Mogu reći da sam tek tri svadbe odradila", rekla je Lulić.

"To je golo preživljavanje"

Sve je manje svadbi, sve je manje i hrane, a proizvođačima su pune farme. Jože Dimjašević ima 75 janjaca i ne zna kud će s njima.

"Prodajemo prijateljima, poznanicima, a to je golo preživljavanje. Inače u to vrijeme mi nemamo više niti jedno janje, a sad ih imamo još nekih 80 posto", rekao je Dimjašević.

Isto tako, problema imaju i slastičari. Željka Lozić povukla je sredstva za samozapošljavanje i pokrenula posao, a onda je posao naglo stao.

"Taman kad sam krenula, većina narudžbi koje sam imala je otkazana", rekla je Lozić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene