Mladenka čita Capakove preporuke za vjenčanja?
Mladenka čita Capakove preporuke za vjenčanja? Foto: Getty Images

Ogranizatori vjenčanja i evenata upozoravaju kako se u javnosti stvorila kriva slika o svadbama kao žarištima prijenosa koronavirusa.


Saša Majetić, vlasnik jednog resorta za vjenčanja, upozorio je na mnoge probleme s kojima se ovih dana suočavaju svi oni koji rade u industriji vjenčanja.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Stiglo upozorenje: "U brojnim zemljama situacija će postati još gora, prije nego što postane bolja". Na proljeće u Europi još jedno cjepivo? Koronavirus u Švicarskoj I oni se predali pred trećim valom: Zatvaraju trgovine, kafiće i restorane do kraja veljače

U ime Klastera evenata i vjenčanja koji okuplja 30 tvrtki povezanih s organizacijom vjenčanja, izrazio je zabrinutost što se u javnosti stvorio dojam kako su svadbe postale glavni izvor problema kad je riječ o velikim okupljanjima.

"Vlasnici svadbenih salona optužuju se da ne održavaju uvjete za pridržavanje mjera na samim svadbenim svečanostima te se prenosi kako su svadbene svečanosti glavni izvor problema kad se govori o okupljanjima velikog broja ljudi. Oni mladenci koji i odluče održati svadbenu svečanost suočavaju se s problemom otkazivanja velikog broja gostiju koji su u strahu i panici zbog informacija koje su im u posljednje vrijeme plasirane", kaže Majetić.

Ističe kako je tijekom lipnja i srpnja održano oko 2000 svadbi, a na samo njih pet došlo je do prijenosa zaraze.

Iznimka, a ne pravilo

"Zato se onda može reći da se radi o iznimci, a ne o pravilu, iako se u posljednje vrijeme prenosi drugačije, izgleda kao da su jedino žarište svadbe. Sve bi to bilo prihvatljivo kada bi se o svim industrijama pričalo u pravom svjetlu te kada bi se mjere poštivale na svim većim okupljanjima, međutim to nije baš tako. Na neke se stvari kao i uvijek zažmiri, dok se naglasak stavlja na ovu branšu, za koju se, smatraju oni koji se time bave, radi javni linč te destruira poslovanje. Već sada je 10.000 radnih mjesta ugroženo", priča Majetić.

Naglašava kako se jedino na vjenčanjima poimence bilježe sve prisutne osobe, što epidemiolozima znatno pomaže u pronalasku kontakta.

"Na samo dvije svadbe od njih 1000 dogodili su se incidenti, tako da možemo reći da je manje od 0,2 posto vjenčanja rizično te je riječ o slučajnosti. Pa i ministar Božinović rekao je kako su zaraze na vjenčanjima slučajnost koja se mjeri u promilima. Kad je riječ o zaraženima, to su uvezeni slučajevi", priča Majetić.

"Naša strana priče"

Upozorava kako se u medijima često pogrešno tumače nelogične izjave gostiju koji su za manje od 12 sati dobili simptome, zbog kojih onda vlasnici sala i njihove obitelji ostaju bez prihoda.

Statistički gledano, Majetić kaže kako je ove godine zabilježeno čak 5000 manje vjenčanja nego lani, dok je on sam zabilježio pad veći od 60 posto.

"Javljaju nam se mladenci koji žele organizirati vjenčanje, ali nemaju s kime. Naša namjera nije mijenjanje mjera Stožera, mislimo da su one dale rezultate. Želimo samo da se čuje i naša strana priče te da se sačuvaju radna mjesta", zaključuje Majetić.