Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv COVID potvrda

Ispred Filozofskog 30-ak studenata, jedan od inicijatora neće doći jer ima virozu: "Neću se testirati"

Aktualno Galerija +0 Dino Goleš Galerija 1/1 >>
Studenti koji se protive COVID potvrdama od 17 sati mirno su se okupljali ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Bilo ih je oko tridesetak.

Poziv na današnji prosvjed uglavnom se širio po tajnim grupama na društvenim mrežama i servisima za dopisivanje, a poziv je bio i na Instagram profil "Studenti za slobodu".

Kako doznajemo, jedan od inicijatora prosvjeda neće doći na prosvjed. Društvenim mrežama širi se snimka u kojoj navodi kako ima virozu. No neće se ići testirati jer bi tako dobio COVID potvrdu, a nju ne želi jer odbija "podržati režim".

Reporter Dino Goleš prati prosvjed ispred fakulteta: "Zasad se okupilo oko 30 studenata i ako pitate njih ovo nije prosvjed već mirno okupljanje."

"U 17 sati još nije bilo niti jednog transparenta među studentima, a svi mirno stoje ispred zgrade. U pozivu stoji i da u jednom trenutku okupljeni uđu u zgradu Fakulteta, za što im zapravo treba COVID potvrda koju oni neće imati. Na taj će način pokazati svoj bunt prema onome što Filozofski fakultet od njih očekuje", objašnjava Goleš.

Pročitajte i ovo Zagrebačka policija o prosvjedima Napadnuti novinari Zagrebačka policija o jučerašnjim prosvjedima: "Tražimo organizatora. Kršile su se odredbe tri zakona"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Protiv COVID potvrda VELIKA FOTOGALERIJA Kako je sinoć izgledao prosvjed: Uz napade na novinare i bez poštivanja mjera

Nastava se na FFZG-u održava virutalnim putem još ovaj tjedan. S nestrpljenjem se čeka odluka što i kako dalje. Internetom kruže peticije onih koji su 'za' potvrde. Studentski zbor Filozofskog fakulteta oglasio se o toj temi tvrdi da oni nisu inicijatori peticije.

Ovaj je Fakultet jedan od najvećih u državi. Ima oko 7000 studenata i 700 zaposlenika.

"Znanstvenici nisu neki sveci"

Jedan od okupljenih studenata rekao je da se neće cijepiti jer da kliničko ispitivanje cjepiva protiv koronavirusa traje do 2023. godine. "To što je Vlada odobrila da je neko cjepivo, na brzinu sklepano, ispravno - ne znači da je ispravno", rekao je.

"Znanstvenik nije ništa manje ucjenjiv nego vrtlar ili vozač. Znanstvenici nisu neki sveci, nepogrešivi ljudi", komentirao je.

Dodao je i da Sveučilišta moraju biti prostori slobode, otvorenosti, razmjene mišljenja, kolegijalnosti. "Sramotno je da studentski zborovi i fakulteti nisu stali uz svoje studente. Mi ćemo nastaviti pozivati studente diljem Hrvatske da pruže otpor. Mi studenti smo nova snaga. Ovo je novo Hrvatsko proljeće i mi ćemo se oduprijeti bilo kakvom obliku segregacije ili diskriminacije", zaključio je student.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene