Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadnuti novinari

Zagrebačka policija o jučerašnjim prosvjedima: "Tražimo organizatora. Kršile su se odredbe tri zakona"

Zagrebačka policija održala presicu o jučerašnjem prosvjedu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Kako navode, tijekom jučerašnjeg prosvjeda je prekršeno nekoliko zakona.

U subotu je u Zagrebu održan prosvjed protiv mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusa. Zagrebačka policija održala je presicu o događanjima na tom prosvjedu.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Policija zaplijenila oružje na prosvjedu - 2 Određen istražni zatvor Maloljetnik sa subotnjeg prosvjeda osumnjičen za pripremu terorizma: Prijeti mu do pet godina zatvora

O neprijavljenom okupljanju i svemu što se događalo, govorio je načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović.

Kako je rekao, jučer je održano na više lokacija policiji neprijavljeno mirno okupljanje i javni prosvjed.

"Organizator okupljanja se još utvrđuje i intenzivno se provode izvidi s ciljem utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je došlo do ovog neprijavljenog javnog prosvjeda", rekao je Posilović.

"PU zagrebačka u pravilu ne komentira podatak o broju okupljenih građana, pogotovo kad nema prijavljenog organizatora, no možemo potvrditi da je bilo okupljeno više tisuća građana, ne samo iz Zagreba", dodao je.

Verbalni i tjelesni napad na novinara

"Tijekom tih aktivnosti, došlo je do verbalnog i tjelesnog napada na pripadnika jedne medijske kuće, podnesena je prijava u prostorijama policije. Poduzete su radnje s ciljem rasvjetljavanja situacije", naglasio je i dodao kako se ovakva događanja audio i vizualno snimaju te da se snimke provjeravaju, a koriste i snimke s kamera Grada Zagreba.

"Obavit će se razgovori s očevicima ako se oni utvrde. Iz sredstava javnog priopćavanja imamo informacije o verbalnim napadima na nekoliko osoba iz sredstava javnog prioćavanja, no prijava policiji o tome za sada nema. Ako ima oštećenika, pozivamo ih da te napade prijave kako bi se istražili", rekao je Posilović.

"Osim tih događaja, okupljanje je sa sigurnosnog aspekta proteklo zadovoljavajuće. Nakon održanog središnjeg dijela prosvjeda dio prosvjednika se uputio prema zgradi HRT-a", rekao je.

"Imali smo saznanja da bi se takvo nešto moglo dogoditi pa je policija bila na lokaciji i spriječila radnje koje bi bile suprotne zakonu, uključujući neovlaštene ulaske u prostorije HRT-a. I to okupljanje je snimano", dodao je Posilović.

Na pitanje o neprijavljenom prosvjedu kaže: "Mi nemamo organizatora. Dakle, kad nije došlo do nasilja, nisu se stvorili uvjeti da bi policija sprečavala takav skup. Ali mi raspolažemo s određenim saznanjima i indicijama, u tijeku su intenzivne mjere da se taj organizator ili više njih kriminalistički obrade i da se podnese optužni prijedlog".

Prekršeno više zakona

Okupljanje je, ističe Posilović, provedeno suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju.

"Nemamo ni vidljivu redarsku službu, pa je i tu prekršen zakon. Kršile su se i epidemiološke mjere, i to je kršenje zakona i odluka", dodao je. Navodi da nije bilo nedozvoljenih znakovlja, osim onoga što su zabilježile kamere medijskih kuća.

Na prosvjedu je paljena nedozvoljena pirotehnika te je time prekršen zakon. Navodi i kako je kod spomenika Josipu banu Jelačiću zapaljena zastava.

"Došlo je do paljenja zastava, radi se o zastavi HDZ-a, taj događaj je foto i video dokumentiran. Više informacija o tome vam ne mogu dati, izvidi su u tijeku", rekao je.

"Možemo još reći da smo od prvog trenutka od informacije o napadu na novinara u kontaktu s HND-om. Ako se raspolaže dodatnim informacijama, molim sve da ih prijave policiji", istaknuo je Posilović.

Posilović kaže da ih nije iznenadio broj okupljenih građana te da su brojnim policajcima spriječili teže incidente.

"U ovom trenutku smo koncentrirani na kriminalističko istraživanje događaja vezanih uz novinara", rekao je Posilović.

Napadnuti novinari

Prosvjed protiv COVID potvrda i mjera za suzbijanje koronavirusa održan je u subotu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Policiji prosvjed nije bio prijavljen, no znali su da je organizator pozvao građane na trg i izašli na teren. Tijekom prosvjeda blokiran je centar grada.

Iako su napadnuti novinar RTL-a i ekipa Nove TV, tijekom jutra smo u PU zagrebačkoj doznali kako potrebe za njihovim postupanjem na prosvjedu u subotu - nije bilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene