Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mjere za krizu

Stranka SNAGA predlaže obustavu naplate svih kredita i smanjenje plaće gotovo svima

Goran Aleksić (Foto: Dnevnik.hr)
Goran Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Stranka narodnog i građanskog aktivizma SNAGA pozdravlja odustajanje Vlade od izmjena Zakon o radu, te predlaže mjere koje bi trebale pomoći u kriznom razdoblju.

Stranka SNAGA u priopćenju ocjenjuje da je ranije planiranim izmjenama zakona Vlada pokušala ponovno izvršiti udar na prava radnika i dopustiti samovolju poslodavaca, te upozorava da se drastične mjere, ako se uvode, trebaju uvesti svima.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

SNAGA stoga predlaže da se na najmanje dva mjeseca uvede niz mjera za koje su uvjereni da bi u ovom trenutku značajno pomogle. "Nisu popularne, nisu lijepe, no vjerujemo da su korisne i da bismo tako mogli spasiti zemlju od kolapsa", ističu.

Predlažu obustavu naplate svih kreditnih potraživanja, bez naplate troškova, bez obračuna kamata, obustavu plaćanja svih davanja koja nisu nužna (komunalna davanja, razne naknade, porezi i prirezi...), te smanjenje plaće svima na nešto veći nego propisani minimalac, izuzev zdravstvenih djelatnika i hitnih službi.

Smatraju da treba uvesti zabranu otpuštanja u svim situacijama gdje poslodavac zapošljava djelatnike na određeno vrijeme u uzastopnom trajanju od više godina, zabraniti raskide ugovora o radu, te naplatu svih dugovanja prema državi od onih koji godinama odbijaju platiti porez, a na računima imaju veće prihode.

Njihovim mjerama uveli bi oslobođenje od plaćanja dopunskog osiguranja za umirovljenike i sve koji se nađu u poteškoćama radi Covid-19, dali podršku malim poduzetnicima, prije svega proizvođačima prehrambenih proizvoda, oslobađanjem svih davanja u periodu trajanja epidemije, te bi se poticalo građane da kupuju domaće proizvode i podrže male proizvođače.

Predlažu i deblokadu svih računa građana, obustavu svih projekata koji nisu od vitalne važnosti i preraspodjelu sredstava isključivo tamo gdje je nužno, umjesto da se novac troši na izgradnju spomenika i fontana.

Smatraju da građanima čiji su domovi stradali u potresu treba osigurati brz i siguran povratak u domove te preraspodijeliti radnu snagu i resurse na te radove.

Također treba povesti računa o samostalnim zanimanjima, ljudima koji nemaju redovite prihode nego prihode ostvaruju od ugovorenih honorara za obavljeni posao, primjerice, isplatom povrata poreza na dohodak koji će mnogima od njih biti jedini dohodak ove godine.(Hina)

SNAGA je izvijestila da će građanima stradalima u potresu donirati 100.000 kuna pomoći i poziva ostale parlamentarne stranke da učine isto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene