Samoizolacija, ilustracija
Samoizolacija, ilustracija Foto: Getty Images

Više od 9500 osoba u Hrvatskoj trenutno je u samoizolaciji (kućnoj karanteni). Samoizolacija im je određena zbog sumnje na COVID-19 te 14 dana moraju biti kod kuće i koliko god se dobro osjećali, jednostavno rečeno - ne mrdati nigdje.


Ovih dana mnogi na društvenim mrežama objavljuju fotografije kako se šeću šumom, voze bicikl, izlaze na otvoreno te pritom misle da su u samoizolaciji. Ne! Najjednostavnije, samoizolacija ili kućna karantena znači da ste kod kuće i ne izlazite van!

Vezani članci Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković i Viktorija Bednjanec Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković otkrila što se zna o ruskom cjepivu: "Kad dođem na red cijepit ću se bilo kojim cjepivom" Koronavirus, Hrvatska - 4 U Hrvatskoj 747 novozaraženih: Veliki porast broja novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava kako je osnovno pravilo samoizolacije da ostanete kod kuće i izbjegavate bliski kontakt s drugim ljudima. Bliskim kontaktom smatra se kontakt na udaljenosti manjoj od 2 metra u zatvorenom i manjoj od 1 metra na otvorenom prostoru dulje od 15 minuta.

Kako bi se lakše podnijela samoizolacija, HZJZ savjetuje da se redoviti kontakt s prijateljima održava putem telefona ili društvenih mreža.

"Izlazite iz kuće samo ako je nužno i pritom preko nosa i usta stavite maramicu te održavajte potrebnu udaljenost od drugih ljudi. Hranu ili potrepštine neka vam dostave prijatelji, obitelj ili dostavljač, ali pritom održavajte potrebnu udaljenost od njih (barem 1 metar), prekrijte nos i usta maramicom kod preuzimanja ili nemojte boraviti u istoj prostoriji prilikom dostave", poručuju iz HZJZ-a.

U samoizolaciji:

- Ne idite na posao, u školu, ne pohađajte vjerska i druga okupljanja i ne zadržavajte se u javnim prostorima.
- Ne dijelite predmete (posuđe, čaše, šalice, posteljinu itd.).
- Ne dodirujte rukom lice, oči, nos, usta.
- Ne rukujte se ni s kim.
- Ne koristite se javnim prijevozom ili taksijem.
- Ne pozivajte nikoga kući i ne primajte posjete.
- Ostanite kod kuće, u prostoriji u kojoj se može otvoriti prozor i često ju prozračujte.
- Izbjegavajte kontakt s ukućanima koliko god to možete.
- Pratite simptome - povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratak dah.
- Telefonom nazovite liječnika ako se pojave, ne posjećujte ga.
- Dok kašljete i kišete. usta prekrijte maramicom – maramicu nakon uporabe odložite u kantu za otpad s poklopcem, a ruke dobro operite i dezinficirajte.
- Ruke perite sapunom i vodom temeljito i često.
- Koristite vlastiti ručnik – ne dijelite ga s ostalim ukućanima.
- Svaki dan prostorije u kojima boravite čistite sredstvom za čišćenje koje po mogućnosti sadrži dezinficijens.

Građani koji se nalaze u izolaciji zbog sumnje na koronavirus mogu od utorka telefonom potražiti psihološku pomoć koju uvodi Služba za mentalno zdravlje zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a u tu svrhu bit će dostupno osam telefonskih linija.

Telefon za psihološku pomoć bit će dostupan svakog dana od 8 do 22 sata. Telefoni na koje će se javljati stručnjaci za mentalno zdravlje su:
01 2991 356
01 4696 376
01 4696 107
01 4696 297
01 6468 334
01 6468 335
01 6468 337 
01 6468 338.

Naravno, valja napomenuti kako svima onima koji se ne pridržavaju samoizolacije prijete paprene kazne.